2020. július 2. csütörtök Ottó

Szomorú: ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyarok


Az átlag magyar is mindössze napi 670 forintot költ élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, de millióknak ennél jóval kevesebből kell megoldaniuk fizológiai szükségleteik kielégítését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2016-ra vonatkozó adatai szerint az átlag magyar havi 77 100 forintot költ. Ennek legnagyobb része pedig - az összes fogyasztási kiadás 26,5 százaléka - élelmiszerekre és alkoholmentes italokra megy el. Ez azt jelenti, hogy átlagosan

naponta 670 forintot fordítunk fiziológiai szükségleteink kielégítésére.

Nincs mese, ez rendkívül kevés. Csak példaként, itt érdemes felidézni, micsoda botrány kíséri már évek óta a hazai közétkeztetés - köztük az iskolai menzák és kórházi ellátás - fejadagjait. De talán, ami ennél is súlyosabb, hogy ez a statisztikai átlag, azaz komolyabb szórást feltételezve tömegek lehetnek az országban, akik ennek töredékéből próbálnak meg nem éhen halni.

Hogy körülbelül hány embert érinthet a fent vázolt statisztikai szórás, ahhoz iránymutatóként szolgálhat a Policy Agenda napokban publikált felmérése, amely szerint a lakosság 36 százaléka él jelenleg a létminimum alatt, azaz havonta kevesebb, mint 88 619 forintból.

Ez a magyar lakosság méretét figyelembe véve nagyjából 3,5 millió embert jelent.

Hasonlóan a KSH által korábban publikált, aztán később megszüntetett irányszámokhoz, a Policy Agenda is a normatív élelmiszerfogyasztást vette alapul a létminimumértékek megállapításához. Azaz azt nézték, hogy az adott háztartásban élők mit esznek, és az mennyiben felel meg a hivatalosan meghatározott egészséges táplálkozásnak.

A létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. A KSH egyébként korábban egy felnőtt esetén napi 2400 kalóriával számolt. Egy felnőtt esetében többek között ennek kellene lennie a kosárban:

  • napi 81 gramm fehérje (ezen belül 32 gramm állati fehérje)
  • 83 gramm zsír
  • 356 gramm szénhidrát
  • 800 milligramm kalcium
  • 3500 milligramm kálium
  • 13 milligramm vas
  • 60 milligramm C-vitamin

A háztartások különböző korú tagjainak tápanyagszükséglete természetesen nem azonos. A felnőttekéhez képest - az OÉTI számításai szerint - a 14 éven aluliak élelmiszer-normatívája 77,8 százalék, a 60 évnél idősebbeké pedig 88,2 százalék. Ily módon az aktív korú felnőttek 2016. évi 24 584 forintos havi élelmiszer-normatívája mellett ez az érték 14 éves korig 19 126 forint, az időskorúaké pedig 21 683 forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk