Szemüveges vagy? Ezt jobb, ha tudod

2015. augusztus 15. 13:02

A magyar lakosság közel 50 százalékának lenne szüksége szemüvegre, közülük sokan hordanak is, de vajon a megfelelő időszakonként cseréljük le szemüveginket? Mennyibe kerül szemüvegesnek lenni? Mutatjuk azt is, hogyan védheti meg a szemét az, aki egész nap a gép előtt ül.

Sokan talán nem is tudnak róla, vagy csak nem foglalkoznak azzal, hogy szemüveget kellene hordaniuk. Ami nem véletlen, mert egy-egy márkás darabnak igen borsos lehet az ára.

Ma három és fél millió ember hord szemüveget Magyarországon, de a felmérések szerint még másfél millió embernek lenne szüksége rá

- nyilatkozta korábban Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség szóvivője a delmagyar.hu-nak

A szemüvegek árát több tényező is befolyásolhatja. Többek között a szemüveg lencsék dioptriája, anyaga, minősége, vastagsága, és az azon elhelyezett rétegek típusai is. A másik legfontosabb tényező a szemüvegkeret, amelynek ára többek között annak anyagától és márkájától is függ.

A fentiek alapján az ár a néhány ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Karvázy Attila, a Magyar Optikus Ipartestület elnöke.

Azt is érdemes tudnunk, hogy általánosságban nem vonható párhuzam az ár és a dioptria között, mindkét típusnál választhatunk kedvezőbb vagy magasabb árfekvésű szemüvegeket.

A Pénzcentrum becslései szerint, ha nem ragaszkodunk a márkásabb keretekhez, akkor egy átlagos szemüveg 15-30 ezer forint körül beszerezhető.

Milyen gyakran érdemes cserélni?

Az egészségügyi szűrővizsgálatok éves szinten javasoltak, ezért évente ajánlatos látásvizsgálaton illetve szemvizsgálaton részt venni, különösen akkor, ha egész nap a számítógép előtt dolgozunk. Amennyiben a vizsgálton dioptria változást állapítanak meg, akkor érdemes új szemüveget készíttetni.

A szemüveg állapotától függően érdemes legalább kétévente a szemüveglencsét optikai szaküzletben kicseréltetni.

Kis optikusnál vagy nagyobb optikai bolthálózatnál vásároljunk?

Egyes optikai egységek árai attól is függhetnek, hogy milyen rezsiköltségekkel dolgoznak. Ebből adódóan előfordulhat, hogy a kisebb méretű optikáknál olcsóbban juthatunk egy szemüveghez, hiszen ott alacsonyabbak a rezsikiadások is. A Magyar Optikus Ipartestület azonban arra hívja fel a figyelmünket, hogy a magas szakmai színvonal az, ami a leglényegesebb az egyedi méretvétel alapján készített szemüvegeknél.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így védheted meg a szemed, ha egész nap a gép előtt ülsz

Korunk gyakori problémája, hogy az egész napos számítógépezéstől szemünk hamar elfárad és irritált lesz, sőt néha talán a fejünk is megfájdul tőle. Szerencsére van azonban néhány szakértői tanács, aminek a segítségével megvédhetjük magunkat a kellemetlenségektől.

  • Nagyítsuk a szöveget
    Amikor apróbetűs szöveget nézünk, akkor általában vagy bandzsítunk vagy közelebb tesszük az arcunkat a képernyőhöz és ez okozhat fejfájást vagy fáradtságot. Ezért nagyítsuk a szöveget, vagy állítsunk be eltérő színeket a könnyebb olvasáshoz.
  • Pislogjunk
    Amikor a gépet nézzük, elfelejtünk pislogni, és ez kiszárítja a szemeinket. Nehéz emlékezni, de próbáljuk fejben tartani, hogy a pislogás segít. A szemcsepp a másik nagy segítség a szemszárazság távol tartása érdekében.

  • Állítsunk a fényerőn
    A képernyő vakító fénye megerőlteti a szemeinket és fejfájást is okozhat. Ezért állítsunk a fényerőn, és kerüljük a tükröződést vagy szerezzünk be tükröződésmentes fóliát.

  • A 20-20-20 szabály
    Minden 20 perc munka után, nézzünk 20 másodpercig valamit, ami 20 méterre van tőlünk. Ez segíti a szemizmok mozgását, és a fókuszálást. Azonban ha négy órán keresztül nézünk valamit, ami ugyan olyan távolságban van, akkor a szemizmaiknak már nehéz lesz beállni, ha ismét másfelé nézünk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem