2020. október 20. kedd Vendel

Százezrek fizettek itthon készpénz, mobil, bankkártya nélkül: csalás nem történt


Az idei évben egy különleges fizetési megoldást vezettek be a legnagyobb hazai fesztiválokon, a karszalagos fizetést. A technológia a budapesti Gourmet után júliusban debütált a VOLT-on és a Balaton Soundon, de a Szigeten is ezzel lehet majd fizetni. Több százezer felhasználó kapott egy új eszközt, ami egy nagyon intenzív, néhány napos használattal óriási tranzakciószámot generált.

Februárban a Portfolio számolt be elsőként arról, hogy jelentős változás jön az idei évtől a legnagyobb hazai fesztiválok fizetési rendszerében: fesztiválkártyák helyett a karszalagba épített chippel tudnak fizetni a látogatók. A lényeg, hogy egy RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel ellátott karszalagot kapnak a fesztiválozók. A chip tartalmaz minden információt a jogosultságról, azaz ezzel lehet belépni a rendezvényre vagy a kempingbe, és ugyanez a chip működteti az érintéses fizető funkciót is - írta a Portfolio.

A májusi Gourmet Fesztivál volt a főpróba Magyarországon, az ott szerzett tapasztalatokat már beépítették a VOLT és a Balaton Sound idejére a rendszerbe. A fesztiválozók jellemzően szeretik, biztonságos, nem veszítik el, mindig náluk van, személyhez rendelhető, így nehezebb visszaélni vele és megkönnyíti az azonosítást is. Sokan szuvenírként haza is viszik magukkal a karszalagot - tudta meg a Portfolio Kaderják Dánieltől, a Festipay Zrt. vezérigazgatójától (a kifejezetten rendezvények fizetési megoldásaira specializálódott céget 2015-ben alapította a Cardnet és a Sziget).

Instagram on

A VOLT-on és a Balaton Soundon összesen 325 ezer látogató fordult meg, ez a szám jól érzékelteti, milyen nagyságrendekről beszélünk tranzakciószámban. Bár konkrét számok nem érhetők el, az egyértelmű trendként látszik, hogy egyre népszerűbbek a különféle érintésmentes fizetési megoldások, és a rendezvények típusától függően a költési hajlandóság is emelkedő tendenciát mutat.

A több százezres rendezvényeken sikeres csalás, visszaélés nem történt, a Festipay-nél úgy látják, hogy a hibák jellemzően inkább ismerethiányból fakadnak. PayPass-os kártyás fizetés esetén gyakori, hogy a fesztiválozó kártyáját kibocsájtó bank limitálja az egy nap alatt bonyolítható érintésmentes fizetési tranzakciók számát (van olyan bank, amelyiknél ez alapból napi maximum 3 tranzakció.) Ha a fesztiválozó ennél többször próbálja használni a rendezvényen, akkor sikertelen tranzakciót jelző hibával fog szembesülni. Bár ez banki beállítási kérdése, gyakori, hogy a rendezvény fizetési szolgáltatóját hibáztatják amiatt, hogy nem tudnak például több sört vásárolni.

Szintén gyakori félreértés volt a mobilappon keresztüli visszautalás kérdése is: szabályozási és elszámolási okok miatt a rendezvényt követően az okostelefonos applikáción keresztül csak akkor van mód a fennmaradó egyenleg visszatérítésére, ha az adott karszalagot csakis mobilalkalmazáson keresztül töltötték fel, tehát nem történt a rendezvény közben mobilos és készpénzes feltöltés is ugyanarra a karszalagra. 

Minden egyéb esetben a helyszínen van mód a fennmaradó egyenleg visszaváltására.

Az integrált beléptetésre és fizetésre szolgáló karszalag tavaly tesztüzemben először a romániai nagy fesztiválokon működött, ott a szolgáltató fontos tapasztaltokat szerezett ahhoz, hogy idén gördülékeny és problémamentes legyen a magyarországi bevezetés. A konstancai tengerparton megrendezett Neversea a Balaton Sounddal egyidőben zajlott. A tapasztalatok itt is pozitívak: a fesztiválozók szeretik és praktikusnak tartják karszalagot, például azért, mert a tengerparti bulizásnál különösen hasznos, ha az ember vízálló eszközzel fizethet és strandoláshoz sem kell magával vinnie a pénztárcáját.

A jelenleg is zajló EFOTT-on szintén karszalaggal fizethetnek a látogatók. Ennek a rendszernek az érdekessége, hogy a karszalag egyben egy prepaid Mastercard is, tehát a feltöltött egyenleg a fesztivál után is használható marad világszerte bármely PayPass-os bankkártyát elfogadó üzletben, amennyiben a karszalag appon keresztüli regisztrációja megtörténik. (Persze nem csak ezzel lehet fizetni, bankkártyát is elfogadnak az EFOTT-on.) Ezen a (nem a Sziget csoporthoz tartozó) rendezvényen nem az klasszikus integrált karszalag a megoldás, mert ez egy másik modell szerint működő fesztivál, a beléptetés és a fizetés külön rendszerben zajlik.


Prepaid karkötő az EFOTT-on (forrás: Mastercard)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó