2019. május 25. szombat Orbán

Stratégiát vált a magyar mezőgazdaság: idén ennyivel kevesebb zöldség terem a földeken


A tavalyinál idén 6,4 százalékkal csökken a hazai zöldségtermő terület, ennek ellenére a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem jelent drasztikus változást a hazai piacra nézve. Hacsak nem szól közbe az időjárás. 

Nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint. Viszont a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a görögdinnyéé 10,7 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 és a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb a tavalyinál.

A termőterület csökkenése már tavaly is hasonló mértékben csökkent, viszont akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete nőtt, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal kisebb lett - írja a Világgazdaság.

Egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet, de a hazai piacon ez nem okoz drasztikus változást

- mondta Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója. A dinnye területe valamivel több, mint 400 hektárral csökken idén a tervek szerint, mivel a nem főállású dinnyetermesztők visszafogják a termelésüket. Az ettől eltérő piacú csemegekukorica esetében a feldolgozók termeltetnek, így ebben az esetben a több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesés oka az lehet, hogy esett a feldolgozóüzemek igénye.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS