12 °C Budapest

Sosem gondolnád, milyen sokat spórolhatsz egyetlen nap alatt

Pénzcentrum
2014. július 14. 11:54

Egy nap során számos területen tudsz spórolni, például ha magad főzöd az ebéded, biciklivel indulsz munkába, vagy interneten keresztül tévézel. Sok olyan terület van, ahol takarékoskodhatsz, a Pénzcentrum.hu mutatja, mennyi lehetőséged van akár egyetlen nap alatt.

REGGEL

Reggeli étkezés

Sokat spórolhatsz a reggelin, ha például ha szezonális gyümölcsöket és zöldségeket vásárolsz. Most éppen a görögdinnye, a kukorica, a meggy, a barackok, vagy a zöldborsó terem. Az is fontos szempont, hogy bevásárlólistával indulj el, illetve ne menj éhesen vásárolni. Így elkerülheted azt, hogy hirtelen ötlettől vezérelve összevásárolj olyan dolgokat, amikre semmi szükséged.

Munkába menet

Spórolj az autódon: az üzemanyagon és a parkoláson. Például a szomszédokkal közösen, egy autóval indulhattok munkába, a benzinköltséget pedig eloszthatjátok egymás között. De léteznek olyan mobiltelefonos alkalmazások is, ahol útitársakat lehet találni. Akinek felesleges helye van az autóban, meghirdeti, és bárki jelentkezhet rá. A parkoláson is tudsz spórolni: ha teheted, ne fizetős parkolókban állj meg, inkább sétálj az ingyenes placcoktól. De a közlekedésen akkor spórolhatsz a legtöbbet, ha biciklizel. Az induló beruházáson túl nyilván lesz szervizköltséged, és az alkatrészekre is költened kell utólag. Viszont későtavasztól nyárutóig biciklizhetsz, ez adott esetben minimum öt hónapnyi bkv bérletköltség kiesését jelenti, és az első évben megvásárolt bicikli jövő tavasszal is ott vár majd. Ha pedig nincsenek különleges elvárásaid, már két havi bérlet árából megvan a bringa. Egyébként a biciklivel más helyzetben is sokat spórolhatsz: kattints!

DÉLBEN

Ebédidő

Sokat spórolhatsz akkor is, ha előre főzöl magadnak ebédet, és nem a munkahelyi menzán étkezel, vagy épp rendeled az ebéded. Számos olyan fogás van, amit egy főre lebontva 3-400 forintból elkészíthetsz, és tartalmas ebéded lesz. A Pénzcentrum.hu korábban kikísérletezte, hogyan lakhat jól egy egész család 700 forintból, vagy hogy lehet meg a vacsora 200 forintból.

ESTE

A bevásárláson

Sokakban ellenérzést kelt egy-egy áruházlánc sajátmárkás termékének megvásárlása, általában gyanút keltő a túl alacsony ár, attól tartanak, nem megbízható a minőség. Érdemes megvizsgálni a csomagoláson feltüntetett adatokat: az összetevőket és a gyártási helyet. Egyébként ezek esetében valójában arról van szó, hogy a láncoknak nem kell extra reklámköltséggel számolniuk ezekre a termékekre, így olcsóbban kínálhatják őket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A világításon

A legtöbb villamos energiát természetesen azzal takaríthatod meg, ha be sem kapcsolod a fogyasztóidat, vagy legalább megpróbálsz odafigyelni arra, hogy az adott hónapban kevesebb kWh áramot használj el, mint általában. A fogyasztási szokásokon azonban nagyon nehéz változtatni. Ebben lehet a segítségedre, ha különböző típusú szabályzós kapcsolókat szerelsz fel az otthonodban. Ezek automatikusan fel-, illetve lekapcsolják az egyes fényforrásokat, valamint szabályozzák a fényforrások fényerejét. A kültéri lámpák, az előszobai világítás, vagy éppen a szellőző ventilátor működtetésére ugyanis csak a nap meghatározott szakában (pl. éjszaka), vagy bizonyos időszakonként (pl. a reggeli és az esti órákban) van csak szükség; illetve az sem mindegy, milyen erős fényre van éppen szükséged. További részletes információt ide kattintva olvashatsz.

Esti tévézés

A tévézésen igen sokat megtakaríthatsz, ha ahelyett, hogy előfizetsz egy (akár sok felesleges csatornát tartalmazó) csomagra, az interneten keresztül tévézel. Ennek technikai feltételei is vannak, kell hozzá internetkapcsolat, egy összekötő kábel, a számítógépünk és a tévékészülékünk. zután számos csatorna online műsorából válogathatunk. A közszolgálati televíziók, az ATV, vagy a Hír TV élő közvetítéseibe kapcsolódhatunk be. Az RTL Most!-on a csatorna számos saját produkcióját visszanézhetjük, illetve filmek közül is válogathatunk. A TV2 oldalán saját műsorai közül szemezgethetünk, a Viasat Play-en pedig műsoraikat, filmeket, realityket, vagy akár rajzfilmeket is megtekinthetünk. A sportkedvelők pedig például a SportKlub archív felvételei között böngészhetnek. Ha hiányolnánk a filmeket a tévécsatornák kínálatából, kiegészítő megoldásokhoz is folyamodhatunk. Ugyan nem ingyenes, de sok viszonylag olcsó előfizetésű film- és műsorszolgáltató létezik, melyek segítségével olyan tartalmakhoz is hozzájuthatunk, amelyekhez legálisan máshogy nem tudnánk. Például a Fuso számos tévécsatorna műsorát, sorozatokat és filmeket is kínál ingyen. A technikai feltételekről ide kattintvaolvashatsz bővebben.

Olvasás lefekvés előtt

Ha rászánod magad, hogy beiratkozz a könyvtárba, kevesebb mint két könyv áráért egy egész éves olvasójegyet kaphatsz. Így a nyaralásra is olcsón beszerezheted a pihenéshez szükséges olvasmányokat, vagy útikönyvet. Valószínűleg többet kell majd várnod, míg az épp aktuális sláger könyvet elolvashatod, de pénzügyileg megéri. Különben meg a legtöbb helyen előre fel lehet iratkozni a kívánt kötetre, és akkor rögtön lecsaphatsz rá, mihelyst az előző kölcsönző visszavitte.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem