2020. július 14. kedd Örs, Stella

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. december 29. vasárnap 08:03

Némileg növekszik a hamis bankjegyek száma Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november végén publikált Időközi jelentésének adatai szerint az elmúlt három hónapban 724 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamis bankjegyek száma decemberben jelentősen megugorhatott, hiszen a rendőrök nemrég komoly pénzhamisító bandára csaptak le.


A magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 2013 első félévéhez képest enyhe növekedést tapasztaltak az elmúlt három hónapban a forinthamisításban: összesen 724 hamis bankjegyet foglaltak le a hatóságok a harmadik negyedévben.

Minden bizonnyal a következő negyedéves statisztikákban komoly növekedést láthatunk majd, hiszen nemrég két pénzhamisítási ügyet is felgöngyölített a rendőrség. Hajdúnánáson többek között 125 darab hamis húszezer forintos bankjegyet (összesen 2,5 millió forint értékben) foglaltak le, de Móron is elkaptak egy pénzhamisítót. A gyanúsítottak valószínűleg a karácsony előtti nagy készpénzforgalmat akarták felhasználni arra, hogy beváltsák a hamis pénzeket.Természetesen a magas címleteket kedvelik a bűnözők


Az MNB adatai szerint a lefoglalt forintbankjegy-hamisítványok többsége továbbra is a magasabb címletek, így a 10 000 - 20 000 forintos bankjegyek közül kerül ki. A bűnözők még mindig a jól bevált irodai sokszorosítókkal (fénymásolókkal, nyomtatókkal) dolgoznak.


A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős:a jegybank szakértői 295 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a harmadik negyedévben. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 217 darab volt.

Jönnek a műanyag pénzek: mi is fizethetünk plasztik forinttal? - KATTINTS!

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?


A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.


A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS