2020. december 5. szombat Vilma

Sorra húzzák le a rolót a magyar boltok: nincs vége az összeomlásnak


Évek óta tart a kiskereskedelmi üzletek számának a csökkenése Magyarországon. A KSH friss táblázatai alapján látható, hogy 2019 első félévének végén 120 500 bolt üzemelt hazánkban, ami 2000-rel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért adat - írja a Portfolio.

Vagyis a hosszú évek óta tartó dinamikus fogyasztásnövekedés sem tudja megállítani a boltok számának a csökkenését, ami nem meglepő, hiszen azt is tudjuk, hogy a hazai tulajdonban lévő üzletek egyre kevésbé bírják a fokozódó bérversenyt és munkaerőhiányt. Az utóbbi évek bérrobbanását (és minimálbéremelést) a multik viszonylag könnyen ki tudták gazdálkodni, azonban a hazai cégeknek ez egyre nehezebb.

Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltokból 38 500 volt összesen az idei év közepén, ami 750-nel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A boltok számának a csökkenése leginkább a vidéki, alacsony népességű településeket érinti, ami azért is aggasztó, mert a vásárlási lehetőségek ezeken a településeken egyébként is sokkal korlátozottabbak, mint a nagyobb településeken, városokban.

A statisztikai hivatal korábbi értékelése szerint az elmúlt évek visszaesésben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitvatartás tilalma játszhatott szerepet. Ehhez jött hozzá a bérrobbanás, illetve az, hogy a versenyképesebb, nagyobb üzletek elszívják a munkaerőt, miközben az internetes kereskedelem előretörése is egyre fokozódó versenyt jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk