12 °C Budapest

Sokan gyűlölték, sokan imádták: egy legendától búcsúzik Budapest

Pénzcentrum
2014. június 15. 07:02

Hétfő reggel kezdi meg a bírósági végrehajtó az egykori Józsefvárosi piac területének kiürítését és átadását. A jelek szerint nem húzódik már tovább a Négy Tigris ügye: végleg kiköltöznek a "lakók" a híres-hírhedt piacról.

Mi történt eddig?

Tavaly június közepén jelentette be Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy a kerület a józsefvárosi piac üzemeltetőjének bérleti szerződésének felmondását kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, ígyelvileg november 21-én zárt volna be a Négy Tigris piac.

A polgármester a feketepiac melegágyának nevezte a területet, és jelezte: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott. (A MÁV jogi igazgatósága június 17-én a józsefvárosi piac bérleti szerződését közjegyzői okiratban felmondta.)

Novemberben azonban nem zárt be a piac.Mint arról a Pénzcentrum.hu élőben közvetített, a MÁV jogászai és a rendőrök megjelent a piacon, de azt a bérlő nem volt hajlandó átadni - a fentebb már említett, folyamatban levő bírósági eljárásra hivatkozva. A MÁV pedig elkezdte "kivéreztetni" a piacot: a vízellátást és a villamosenergia-szolgáltatást is korlátozták.

Ennek az lett az eredménye, hogy szép lassan elköltöztek az árusok a piacról - leginkább a szemközti raktártelepre.

Mi lesz itt holnap?

A végrehajtó reggel 8 órakor, szükség esetén a karhatalom igénybevételével megjelenik a Józsefvárosi piac bejáratánál, lezárják a területet és elkezdik a végrehajtást - így kezdődik majd a most kitűzött időpontban, június 16-án a végrehajtás, mondta el nemrég az Inforádiónak Korsós Boglárka, a MÁV Zrt. vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója.

A végrehajtó jegyzőkönyvet vesz fel, és intézkedik a Kőbányai úti terület teljes kiürítéséről.

"A helyszínen végzett felmérések alapján közel 890 könnyűszerkezetes felépítmény és több mint 260 konténer található. A június 16-ig rendelkezésre álló időt tekintve a kiürítéshez igen erős szervezésre, erőforrásokra és logisztikára van szükség, ezért nem igazán látom annak a reális esélyét, hogy a Komondor Kft. ezt önkéntes teljesítéssel ebben a határidőben teljesíteni tudja" - mondta Korsós Boglárka.

Mi volt eddig - mi lesz ezután?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fotó: Pénzcentrum.hu; 2013

Az önkormányzat korábbi becslése szerint a piac évente 15 milliárd(!) forint adóbevétel-kiesést jelentett. A polgármester korábban 400-ra tette az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. A kerület vezetésének szándéka szerint a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

Fotó: Pénzcentrum.hu; 2013

A Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja volt. Rendőrségi tájékoztatás szerint a piacon a hatóság bevonása nélkül, "házon belül" intézték el a nézeteltéréseket, gyakori volt a leszámolás, bosszú. A statisztikai adatok szerint évente több száz bűncselekmény történt, sok esetről azonban nincs tudomása a rendőrségnek, ilyen például a testi sértés, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, a pénzhamisítás, a lopás és az önbíráskodás. Nehezítette a rendőrség munkáját a jól kiépített értesítési lánc, így amikor a rendőrök odaértek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeztek az érintettek.

Fotó: Pénzcentrum.hu; 2013


Azt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) is elismerte, hogy a józsefvárosi piac valóban a hamis termékek forgalmazásának egyik meghatározó helyszíne volt. A piac eredeti kereskedelmi tevékenységén felül a hamis termékek előállításának is bizonyítottan több esetben helyszínül szolgált. Az élelmiszerektől a ruházati termékeken keresztül a kiegészítőkig számos hamis terméket foglaltak le a piacon a hatóságok. A felderítések alkalmával nem egy olyan eset volt, amikor illegális varrodát tártak fel a piac környékén vagy területén a NAV munkatársai.

Fotó: Pénzcentrum.hu


2010-ben az Országos Kriminológiai intézet segítségével a HENT egy másik kutatást is végeztetett: a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket vizsgálta meg, országosan 303 bűnügyet elemzett az intézet részletesen. A kapott adatokból kiderül, hogy az elkövetések színhelyei gyakran a piacok, amelyek közül kiemelkedett a Négy Tigris, ami az illegális, hamis termékek árusításának közismert helye.

A piac helyére 4 milliárd forint értékű fejlesztést - sportközpontot és szabadidőparkot - tervez a kerületi önkormányzat. A fejlesztési terv szerint a sportfunkciókat a pályaudvar Fiumei úti, nyugati szélétől a Posta telkének végéig tartó területen valósulna meg.

... ilyen leszForrás: jozsefvaros.hu


A sportpályákat mintegy 12 ezer négyzetméteren alakítják ki, ezek között lenne téli sátorral fedett füves labdarúgó pálya, két streetball pálya, négy teniszpálya, homokos strandröplabda pálya, atlétikai és erdei futópálya, továbbá mászófal és kültéri fitneszgépek. A beltéri sportlehetőségek között három sportpálya, uszoda, fallabdapályák, tánctermek, konditerem és küzdősportterem kialakítása szerepel a tervekben. Emellett egy szolgáltató egység kapna helyet, ahol sportszerüzletek, szépségipari szolgáltatások, vendéglátó-ipari egységek lennének. Az Orczy térhez közeli főépületben hostelt és éttermet alakítanának ki. A kivitelezés 2015 októberében fejeződhet be.

Élőben tudósítunk
A Pénzcentrum.hu hétfőn reggel élőben tudósít a józsefvárosi piac - tervezett - bezárásáról. Terveink szerint fényképekkel, riportokkal, életképekkel jelentkezünk a Négy Tigris ravataláról.


NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm