2020. augusztus 12. szerda Klára

Sokan fognak csodálkozni a boltokban: végre valami olcsóbb lesz


Januártól csökkenhet a sertéstermékek fogyasztói ára, mivel 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik a sertéstőkehús áfája - nyilatkozta agrárszektor.hu-nak adott interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.


Az élelmiszerek fogyasztói árának csökkentésére, valamint a sertéságazatban tapasztalt, illegális tevékenységek átterelődésre hivatkozva 2016. január 1-jétől a sertés tőkehúsok áfa-kulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökken.

A statisztikai adatok, valamint az ágazati tapasztalatok alapján a köztes termékek áfa-csökkentése (az élő- és félsertés mellett 2015. január 1-jétől az élő és vágott szarvasmarha, juh, valamint kecske) sikeres intézkedés volt, aminek hatására jelentősen tisztult az érintett termékek piaca, valamint nőtt a tisztességes hazai piaci szereplők versenyképessége. A sertés tőkehúsok áfakulcsának csökkentése azonban nem hasonlítható össze a köztes termékekkel.

A piac tisztulása, a versenyfeltételek kiegyenlítődése mellet, a kormányzat, az ágazat hazai szereplői és a fogyasztók is azt várják, hogy az adott termékek végső fogyasztói árában is érezhető lesz majd a hatása. Amennyiben a gazdasági növekedés a terveknek megfelelően alakul, valamint a sertés tőkehúsok áfa-csökkentésével szemben támasztott pozitív elvárások mind a sertéságazat, mind pedig a fogyasztói árak szintjén beigazolódnak, következő lépésként sor kerülhet további termékkörök bevonására is

 - nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A közelmúltban a román és a szlovák kormány is széleskörű áfa-csökkentésről döntött az élelmiszereknél. Ezek a döntések komoly hatással vannak az érintett ágazatok nemzetközi versenyképességére. A szaktárca célja továbbra is az, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb mértékben hazai alapanyagból előállított, jó minőségű magyar élelmiszerek kerüljenek, ezért a Földművelésügyi Minisztérium továbbra is kezdeményezőként lép majd fel az intézkedés kiterjesztésében, és támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek további termékkörei is minél hamarabb kedvezményes áfa-körbe kerüljenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.