16 °C Budapest

Sokak életét keseríti meg az ünnep: így kerülheted el az anyagi csődöt

2018. december 9. 13:00

Alig pár hét van hátra karácsonyig, ez pedig lelkileg és anyagilag megterhelő időszak. Sokan még az elkövetkező napokban, hetekben szerzik be a karácsonyi ajándékokat, és sokan hajlamosak túlköltekezni. Nehéz megtalálni szeretteinknek a megfelelő meglepetést, most segítünk, mi alapján érdemes kiválasztani, mi kerüljön a karácsonyfa alá és hogyan spórolhatunk a legtöbbet úgy, hogy közben igazán értékes, szívből jövő ajándékkal lepjük meg a hozzánk közel állókat.

A karácsony előtti pár hét általában nem a nyugalomról és pihenésről szól: a legtöbb munkahelyen a december az év végi hajtás időszaka, közben be kell szerezni az ajándékokat, ki kell pofozni a lakást, meg kell tervezni az ünnepi menüt.

A karácsonyi időszak nem csak lelkileg, anyagilag is megterhelő: egy tavalyi felmérés szerint a magyarok közel 40 százaléka érzi úgy, hogy többet költ karácsonyi ajándékokra, mint megtehetné. És miközben boldogan vásárolnak szeretteiknek, azért csak aggasztja a legtöbb embert, mi lesz vele hó végén, vagy hogyan éli majd túl január első napjait, várva a fizetésre.

Nem feltétlenül kell azonban ennek így lennie. A Daily Mail összeszedte, hogyan találhatod meg a legtökéletesebb ajándékot úgy, hogy közben nem hagysz vagyonokat az üzletekben.

1. Írj listát, szedd össze, kinek milyen ajándékot szeretnél venni, és tartsd magad a listához!

2. Nézd meg a neten, az adott terméket hol szerezheted be olcsóbban! Legyen szó akár könyvről, akár ruháról, akár ékszerről vagy óráról, vagy akár mobiltelefonról, érdemes szétnézni, ráadásul lehet, hogy jobban jársz, ha a netről rendelsz, mintha valamelyik bevásárlóközpontban veszed meg a kinézett terméket. Sok webshopban vannak különleges kedvezmények az ünnepek közeledtével, szóval érdemes résen lenni, és használni a különböző árösszehasonlító oldalakat!

3. Nagyjából lődd be, mennyi pénzt szeretnél áldozni a karácsonyi ajándékokra. Vezesd a kiadásait, hogy lásd, hol tartasz, és ha túl gyorsan fogy a keret, még kereshetsz olcsóbb megoldást, dönthetsz úgy, hogy valakinek az eredeti terv helyett valamilyen más meglepetéssel készülsz!

4. Hagyd otthon a gyerekeket, ha bevásárlókörútra indulsz! És ha lehet, a legjobb barátnőidet is. Ugyanis megeshet, hogy a csoportnyomásra eltérsz az eredeti tervtől, meggondolatlanul bevállalsz egy nagyobb kiadást, ráadásul a nézelődés, vásárlás fárasztó. Ha még beültök esetleg egy sütire, kávéra, máris többet költöttél, mint eredetileg szerettél volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Ha megvan, mit szeretnél és hol szeretnéd beszerezni azt, iratkozz fel az üzlet hírlevelére és kövesd a közösségi oldalon, ugyanis sok üzletnek vannak ilyen idő tájt (és egyébként máskor is) speciális ajánlatai, egy-egy hírlevélben küldött kedvezménykuponnal pedig több ezret is spórolhatunk!

Hogyan válassz ajándékot?

A karácsonyi ajándék lényege, hogy személyes legyen, nem az ára a fontos. A hozzánk közelállóknak persze könnyű megtalálni a megfelelőt, hiszen nagyon jól ismerjük az élletársunkat, férjünket, feleségünket, szüleinket, gyerekeket, és látjuk azt is, mi az, amijük már van, és mi az, ami még tényleg meglepetés lehet számukra. De mi a helyzet a baráti körrel? Esetleg távolabbi rokonokkal? Munkatársakkal?

Kezdjük a barátokkal. Könnyen lehet, hogy kinézünk egy könyvet, ami nekünk tetszik, és feltételezzük, neki is tetszene, de nem tudjuk, megvan-e már neki. Ehelyett esetleg meglephetjük őt és magunkat is egy koncertjeggyel a kedvenc bandánk koncertjére, a színházjegy szintén jó választás lehet, de ha nem akarunk vagy nem tudunk több ezret szánni erre, ajándékozhatunk egy baráti vacsit, amit mi magunk készíthetünk el, egy közös, nyugis este lehet maga az ajándék.

A távoli rokonokkal kapcsolatban érdemes kicsit körbekérdezni a családtagoktól, mit lehet róluk tudni. Viszont egy jó borral nagyon nem lőhetünk mellé: igazi semleges, de jól működő ajándék, és ma már nem kell vagyonokat az üzletben hagyni, ha minőségi, jó italt szeretnénk vásárolni. Egy minőségi csokira ugyanez igaz. Ha esetleg a rokonoknak gyerekei vannak, meglephetjük őket "gyerekfelügyeleti kuponnal" is, vagyis lehet az az ajándék, hogy az elkövetkező 1 évben néhány alkalommal vállalod a gyerekfelügyeletet. Ez szintén nem kerül semmibe, a kisgyerekes szülők viszont bizonyára nagyon fognak örülni!

Ha a munkahelyeden lesz karácsonyi ajándékozás, és olyasvalakit húztál, akivel annyira nem szoros a kapcsolat, egy jó bögre jó megoldás lehet. persze nem a vicces fleiratos (a legjobb kolléga, legjobb főnök, stb...) verzió, hanem valami egyedibb, például egy hőre változó bögre. Ha az illető szereti az édességet, már ezer forint alatt is kapunk igazán jó csokoládét, de ha például az illető kávérajongó, akkor lehet az az ajándéka, hogy meghívjuk valamelyik menő kávézóba, így legalább alkalom nyílik arra is, hogy a munkahelyen kívül is találkozzatok. Ha híresen jól főzöl, lehet az az ajándékod, hogy 1-2 nap te viszel, általad készített ebédet a munkatársadnak, akár olyan opcióval is, hogy 3 fogás közül előző nap ő határozhatja meg, mit is szeretne enni. Ugyanez működhet sütivel is, ha tudsz sütni. Ezek nem kerülnek sokba, viszont biztos, hogy az illető emlékezni fog rá.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem