2020. december 1. kedd Elza

Sok vásárló nem erre számított: hiába vannak hatalmas akciók


Drágábban vásárolhatunk külföldi webshopból - és nem csak a forint gyenge árfolyama miatt.


Nem igazán éri meg most külföldi webshopból vásárolni. A forint árfolyama régen volt ilyen gyenge: karácsony előtt 306 forintért is vehettünk eurót, jelenleg a 320-as szint körül mozog az árfolyam. Ezt pedig azt is jelenti, hogy csalódhatnak azok, akik januárra tartogatták a pénzüket, mondván, a karácsony utáni leértékeléseken 60-80 százalékos kedvezménnyel vásárolnak majd valamelyik külföldi netes áruházból.

Az áfa is bejátszik

Januártól az új EU-s adószabályozás miatt is drágult a netes vásárlás - legalábbis az európai székhelyű webshopokból. Bezárul ugyanis egy kiskapu: a nagy cégek eddig olyan országokban jegyezték be webshopjaikat, amelyekben alacsony volt az áfa. A változás viszont azt jelenti, hogy a vásárló azt az áfát fizeti majd, amelyik országból rendelt. Így a magyar vevők ezentúl 27 százalékos áfatartalommal rendelhetnek uniós webshopokból - függetlenül attól, melyik országban van bejegyezve az adott online bolt.Mint az a 7/24 összefoglalójából kiderül, eddig az egyik legnagyobb webshop, az Amazon Luxembourgban adózott, így ha onnan rendeltünk, mi is a 3 százalékos luxembourgi áfát fizettük. Mostantól viszont elviekben már 27 százalékkal számolhatnak a Magyarországról rendelők.

Pedig elvileg megéri külföldi webshopból vásárolni

Általában sokan vásárolnak december végén - január elején külföldi székhelyű webáruházakból. Jellemzően ilyenkor hatalmas, akár 90 százalékos kedvezményeket is kaphatunk - például a ruházati termékeknél -, sok bolt Magyarországra is ingyenes szállítást ad ajándékba. Érdemes egyébkét kihasználni a kuponokat: ezeket a fizetés megkezdése előtt lehet beírni az adott mezőbe, és további kedvezményeket jelenthetnek. Ilyen kódot kaphatunk például akkor, ha feliratkozunk a webshop hírlevelére, vagy egy-egy tőlük kapott e-mailben, de gyakori, hogy Facebook-oldalukra, Instagramjukra is kiteszik őket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk