16 °C Budapest

Soha nem látott harc a vásárlókért: még erre is képesek az áruházláncok

2017. október 15. 11:30

Magyarorszgáon egyre több ágazatban jelent nagy problémát a munkaerőhiány. Ez alól pedig az áruházláncok sem kivételek. Egyre élződik tehát a verseny az alkalmazottakért, és ezzel soha nem látott bérháború van kibontakozóban. A legnagyobb hipermarketek úgy túnik egyelőre állják a sarat. A kisebb, helyi érdekeltségű láncok azonban kifújni látszanak.

A nagy hipermarketek közül nemrég az Auchan jelentette be, hogy 2017. november 1-től előrehozott általános béremelést hajt végre. Ezzel a Tesco nyomdokaiba lépett, viszont kiderült az is, hogyha mindezt nem tette volna meg akkor lemaradt volna vetélytársától. A béremelés következtében a dolgozók bére 13,6 százalékkal emelkedik és az átlagosan elérhető havi bruttó jövedelem 247 ezer forint lesz.

Az Auchan eddig még sohasem tette közzé, éppen mikor, mennyi fizetést ad alkalmazottainak. A bejelentést követően azonban már könnyebb eligazodni a multi áruházak béradási szokásaiban - derül ki a blokkk.com közleményéből.

A munkaerőhiány nagy hatással van az áruházak bérpolitikájára, és most már csak az a kérdés, hogy a Penny Market vagy például Spar nyilvánosságra hozza-e bérkifizetéseit. Ádáz küzdelem folyik ugyanis a munkaerőért. Azt pedig könnyű belátni, hogy a dolgozóknak is könnyebb ott válogatni az álláshelyek közül, ahol első pillantásra látnak valamit a bérekből is. Ráadásul 2018-tól várhatóan tovább emelkednek majd a kifizetések, hiszen egyrészt nőnek a minimálbérek, másrészt a munkaerőhiány továbbra is megbillenti a munkaerő piac szerkezetét.

Mi a helyzet a többiekkel?

Kérdés persze, hogy mikor lép az Aldi és Lidl, akik Magyarországon látszólag beszorultak az Auchan és a Tesco közé, vagy esetenként éppen mögé. Nyolc órára vetített bérben ugyan az Aldi vezet toronymagasan, azonban az a részmunkaidős dolgozói már nem igazán tudnak több pénzt hazavinni, mint a más vállalatoknál dolgozó társaik.

Vannak persze érdekes eltérések is a diszkontok és a hipermarketek bérpolitikájának. A Tesco pékdagasztója például 272 ezer, raktári munkatársa 281 ezer forintot is kereshet. A Tesco kocsigyűjtője ugyanakkor kereshet annyit, mint az üzlet baromfieladója (utóbbi elvileg szakképzettséget igénylő munkakör). A Lidl még mindig ajánl három órás részmunkaidős állást, persze hétvégére. Az Aldi az álláshirdetéseiben kizárólag részmunkaidős áruházi dolgozókat keres, ami azt is sejtetheti, hogy nála már csak ilyen álláslehetőség van.

Az Auchannál keresnek kóstoltatásért felelős munkatársat is, némi sütési, főzési tudománnyal. Fontos megjegyezni azt is, hogy az áruház pénztári munkakörben megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztat.  Ám ezzel nincs egyedül, például a Spar is kiemelten kezeli a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának ügyét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árháború

Amerikában már a legnagyobbakat fojtogatja az Aldi és a Lidl, brutális árháborújával. És ott jelen van még az Amazon is, mint az egyik legnagyobb online értékesítő. Kicsiben azonban sok tekintetben hasonló a magyar viaskodás. Az Auchan és a Tesco ugyanis néhány évvel ezelőtt lerámolta a polcok tetejét, sétálóutcákat csinált az eladótérben, így a diszkontokhoz közelítve leépítette a bolti készleteinek jelentős részét. A kisebb készlet egyébként a diszkont egyik nagy fegyvere. Az Auchan alaposan megdobta a sajátmárkás termékkörét, sőt van olyan cikkgarnitúra, ahol szinte mást nem is találni a polcain. 

A nagy, magyar láncok közül a CBA boltosok részben bérben, részben az online értékesítésben tartják a frontot, és nekik is szép számmal vannak saját márkáik.  Az online élelmiszer üzletágban Magyarországon úttörő volt a G'Roby, aki az online eladásait nyomta meg alaposan. Ők egyébként az online nyitás előtt egyszerűen telefonos rendelésre házhoz szállítottak. A Manna és a Robi ABC az éjjel-nappali nyitvatartásban látja az egyik menekülési útvonalat. 

A többiek azonban gyanús, hogy lemaradnak. A Coop, aki nagyobbrészt a kistelepüléseken van jelen, az álláshirdetésekben, melyekből Coopos mostanság szembetűnően több van, 160-170 ezres béreket kínál. Ezzel nem fog tudni sokáig lépést tartani a nagyokkal. Ráadásul 2018-ra neki is meg kell szenvednie az újabb izzasztó béremelésekkel. Ugyanilyen cipőben jár a Reál is, így ők sem tudnak kényelmesen hátradőlni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem