2020. március 31. kedd Árpád

Simán elkerülheted a sorbanállást: rengetegen már így fizetik a csekkeket


Akik szeretnének távol maradni a közösségi helyektől, boltoktól, igyekeznek a koronavírus járvány terjedését lassítani, most azzal szembesülhetnek, hogy sárga csekken kapják a közműszámláikat, amikkel el kellene sétálni a legközelebbi postára. A jó hír: több olyan megoldás is létezik, amivel ez elkerülhető.

Idős hozzátartozóinknak, ismerőseinknek is fontos lehet, hogy ha maguk nem tudják megoldani, segítsünk nekik a sárga csekkek befizetésében (ha még kapnak ilyet).  A posták kikerülésével is csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a koronavírussal megfertőződjenek.

Netbanki vagy mobilbanki átutalás

A "fapados", regisztrációt nem igénylő megoldás, ha a sárga csekken lévő adatok alapján átutalással fizetjük ki a csekket, ehhez egyszerűen csak beírjuk az átutalás címzettjéhez a csekken a "számlatulajdonos számlaszáma és neve" alatt szereplő adatokat, illetve a közleménybe beírjuk a csekken szereplő befizetőazonosítót, és elutaljuk a számla összegét. Az összeg az azonnali fizetési rendszerben pedig pár másodperc alatt át is megy a szolgáltató számlájára.

Díjnet

Akinek a szolgáltatója lehetővé teszi, érdemes lehet a Díjnet online számlafizető platformjára terelni minél több szolgáltató számláját, ez ugyanis egy egyszerű, kényelmes, egyszeri regisztrációt igénylő, papír és készpénzmentes alternatívája a sárga csekknek. Kártyával vagy átutalással is befizethetők az itt kiállított számlák, és könnyen kezelhetővé válnak az ide bekötött szolgáltatók számlái, ami a privát készpénz-menedzsmentet is egyszerűbbé teszi. A kártyás fizetéshez elmenthetők a kártyaadatok, így egy csekkbefizetés pár másodpercet vesz igénybe. A Díjnetnél a megszokotthoz képest közel kétszer annyian regisztrálnak az elmúlt napokban, sokan dönthettek e megoldás mellett.

iCsekk - QR-kódos befizetés

Az iCsekk a Magyar Posta alkalmazása, de a Díjnet szolgáltatóval is összeköttetésben áll, így  a díjnetes regisztrációval rendelkezők az oda ékező számláikat iCsekken keresztül is befizethetik. Az iCsekk február 20-a - egy frissítés óta - regisztrációval működik, a megújult applikációban a korábbi, iCsekk alkalmazással beolvasott csekkeket és kifizetett számlákat is tárolni lehet. A sárga vagy fehér csekkeket a rajtuk szereplő QR-kód beolvasásával is be lehet fizetni, a fizetés pedig bankkártyával, akár elmentett kártyával is működik. A csekkbefizetéssel postai hűségpontokat is gyűjthetnek a felhasználók.

Befizetés a szolgáltatónál

A legtöbb nagy szolgáltatónál van lehetőség arra is, hogy a számlákat a saját, dedikált online csatornára kérjük, és itt bankkártyával, vagy átutalással befizessük, ehhez általában regisztrálni kell.

Csoportos beszedés

Csoportos beszedési megbízás már nem csak fiókban, hanem akár netbankban is megadható, az ehhez szükséges adatok a szolgáltató által korábban küldött számlákon szerepelnek. Ez egy kényelmes, egyszerű megoldás lehet, a hátránya, hogy a sárga csekkhez képest a készpénz-menedzsmentet nem tudja ugyanolyan rugalmasan kezelni. Ezért jelentheti majd később jó alternatívát a sárga csekkre a fizetési kérelem, mely a csoportos beszedés és a sárga csekk "jó tulajdonságait" egyesítheti.

Sárga-csekk automata

A Posta csekkbefizető automatáin keresztül is befizethető valamennyi típusú sárga és fehér csekk, de ezek használatával nem sokkal vagyunk beljebb a postai "ablakos" befizetéshez képest, ugyanis az automaták legtöbbször a postákon, forgalmas helyeken, plázákban, áruházakban találhatók meg.  Mivel az automata interfészét is nyomkodni kell, érdemes lehet fertőtlenítőt/kesztyűt használni, kezet mosni utána, ha itt fizetjük be a csekket. Talán egy fokkal jobb megoldás, mintha a postán sorba állnánk egy ablaknál. Az automatánál bankkártyával, vagy készpénzzel is befizethetők a csekkek.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.26-04.01
Budapest

Interspar

03.26-04.01
Országos

Lidl

03.26-04.01
Országos

Spar

03.26-04.01
Országos

Auchan

03.26-04.01
Országos

Tesco

03.26-04.01
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos