14 °C Budapest

Siess: pár nap múlva végleg kivonják ezt a forintbankjegyet a forgalomból

2019. december 12. 13:43

December 31-én bevonják a régi tízezrest, és ezzel lezárul az MNB készpénzcsere programja. Aki esetleg lemarad, az még további 20 évig be tudja váltani a készpénzt a jegybanknál. Egyébként nincsenek sokan: jelenleg 4 százalék a kintragadt régi bankjegyek aránya. A készpénzhasználat viszont nagyon magas: a magyar gazdaság kiemelkedően készpénzintenzív. Minél magasabb iskolai végzettsége van valakinek, annál kevesebb készpénzt használ - de van összefüggés a jövedelem nagysága és a készpénzhasználat között is. Az MNB forintapplikációt is kifejlesztett, ami felismeri a hamis bankjegyet.

Az elmúlt öt évben hat címletcsere is volt Magyarországon, a tízezer forintos lecserélésével pedig a végéhez ér ez a folyamat - mondta el Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az MNB sajtótájékoztatóján. Az elmúlt 5 évben az MNB lecserélte az összes 1997-től kibocsátott bankjegyet. Az igazgató elmondta, hogy a bankjegycserék közti időtartamok egyre inkább rövidülnek, az előző sorozat már közel 10 év alatt az elavulás jegyeit mutatta, ezért kezdte el 2014-ben a bankjegyek cseréjét az MNB.

Napjainkra már a cserének mind a kibocsátási, mind a bevonási szakaszai is majdnem teljesen végbementek, 5 címlet esetében már csak az új bankjegyeket lehet használni, a tízezer forint maradt már csak egyedül, de ennek is lejár az ideje december 31-én. Január elsejétől így már csak az új bankjegyek lesznek forgalomban.

A csere során a jegybank célja az volt, hogy minden felhasználói kör számára újat hozzanak - mondta el Pataki. Ez nem volt egyszerű, mert a bankjegykezelésben a lakosság minden szegmense érintett. Pataki szerint az új bankjegyek mindezt kielégítik, olyan biztonsági elemek kerültek az új bankjegyekre, amelyek könnyen felismerhetővé, ellenőrizhetővé teszik a bankjegyeket. Az utóbbi évtizedben pedig egyre inkább megjelenik az automatával való kezelhetőség igénye, Pataki szerint ezt is figyelembe kellett venni.

Az 5 év alatt közel 900 millió darab forintbankjegy került legyártásra, az igazgató szerint sikeresnek bizonyult, hogy két lépcsőben került a bevezetés: előbb jogszabályi formában hivatalos fizetőeszközzé tették, majd lépcsőzetes vonták ki őket - 350 millió darab régi bankjegyet vontak ki, ez közel 350 tonna volt. Összességében a régi bankjegyeknek mindössze 4 százaléka nem áromlott vissza a jegybankba, a tapasztalatok szerint a nagyobb címletekkel körültekintőbben jártak el a használók. Az esetleg kint ragadt bankjegyeket az MNB egyébként a bevonástól számítva további 20 évig beváltja.

A hamisítással kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években kifejezetten kedvezőnek tűnik a hamisítási helyzet. A kárérték is folyamatosan csökkent, immár több mint két éve a 10 millió forintot sem éri el évente a lefoglalt hamisítványok összértéke.

A készpénzforgalom állománya folyamatosan nő: a tavalyi év végén 14,5 százalékot ért el a készpénzállomány a GDP-hez viszonyítva. Ez történelmi rekord. Bódi-Schubert Anikó főosztályvezető elmondása szerint ez a készpénzben megjelenő megtakarításoknak tudható be. Magyarország a készpénzintenzív gazdaságok közé tartozik, de a magas készpénzállományból nem tudunk következtetést levonni a gazdaság fejlettségére, hiszen példáula fejlett Japánban magas hagyománya van a készpénznek, ott 20 százalékos a GDP-hez viszonyítva a bankjegyek aránya.

Az elmúlt 5 év során több mint 60 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek mennyisége - november végén 548 millió darab bankjegyet hozott forgalomba az MNB. Az MNB azt is megmérte, hogy kik használnak készpénzt - 2018-ban egy átfogó, 1500 fő bevonásával készült reprezentatív lakossági kutatást végeztek, és arra jutottak, hogy a magyar lakosság 46 százaléka kizárólag készpénzzel fizet, 28 százalékuk tekinthető vegyes fizetőnek, 26 százalékuk kizárólag készpénzmentes fizető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közhiedelem szerint csak az idősek használnak készpénzt, pedig a 16-29 éves korosztály a legaktívabb készpénzhasználó. Ennek oka, hogy a családtól kapnak kiegészítő jövedelmet, amit nagyrészt készpénzben költenek el. A 60 év fölötti korosztályban 51 százalék használ inkább készpénzt, tehát van nyitottság az idősekben a készpénzhasználatra. A nőknél sokkal magasabb ez az arány, mint a férfiaknál, ennek oka pedig az, hogy a bevásárlást nagyrészt a nők végzik el.

Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább kevesebb készpénzt használ, a felsőfokú végzettségűek között pedig alacsonyabb arányban használnak készpénzt. A magas jövedelműek kevesebb készpénzt használnak, mint az alacsony jövedelműek. Többen úgy nyilatkoztak, hogy készpénzben könnyebben tudják kontrolálni a kiadásaikat.

Az MNB forintapplikációt is fejlesztett, amivel felismerhetőek lesznek a bankjegyek, így az applikációval bárki ellenőrizni tudja, hogy a kezében hamis bankjegy van-e. Ezen kívül az applikáció azt is tudja, hogy interktív képeket mutat a bankjegyeken szereplő helyszínekről, így például az Esztergomi bazilikáról. Ez ugyanakkor nem helyettesíti a professzinális bankjegkezelőt. Az applikációban különféle játékos megoldások is elérhetőek, amelyek szorosan kapcsolódnak az adott bankjegyhez - mondta el az MNB főosztályvezetője, Réthy Barbara. Így például akár kockákból is fel lehet építeni a várat, vagy a 2000-es bankjegyen Bethlennel lehet egy szerződést aláírni.

Ha a bankjegyfelismerő a zöld pipa helyett egy piros X-et ír ki, akkor mindenképp be kell vinni a kérdéses forintot egy bankba vagy akár a Magyar Nemzeti Bankba, esetleg postára. Az applikáció ugyanis nem helyettesíti a professzinális azonosítást, noha teljesen megbízhatóan működik Réthy elmondása szerint. A bankjegy első oldala a valódiság vizsgálatára szolgál, a hátoldal pedig az interaktív játékokra szolgál. A hamisításra szolgáló megoldás csak valódi bankjegyekkel működik, így például képről nem fogja felismerni a forintot. Az applikáció már letölthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem