Rosszul kezdődhet 2020: több nagy bolt is leállhat év elején Magyarországon

Magyar Nemzet2019. december 4. 08:30

Három, a magyar piacon meghatározó áruházlánc dolgozói jelezték, hogy az év végi szezon után határozott lépéseket tehetnek a munkaerőhiány okozta helyzetük megoldásáért - írja a Magyar Nemzet. Jövőre áruházlánconként többen fognának össze, hogy a magyar bolti munkavállalók közösen gyakoroljanak nyomást a munkaadókra, és akár sztrájkra is lépnek úgy, hogy az akció egyszerre bénítsa le valamennyi érintett lánc értékesítését.

A munkavállalók leterheltsége folyamatosan nő karácsonyig a nagy áruházakban, jellemzően hét végi pihenőnap nélkül. Emiatt akad olyan cég, amelynek üzleteiben december első hetében már mindennapos a feszült hangulat a hét közben is többször változó beosztások miatt.

A dolgozóhiány miatt ráadásul már nem is munkakörönként foglalkoztatják őket, hanem épp oda osztják be, ahol nagyobb szükség van a munkára.Vagyis ha a pénztárnál túl sok vásárló áll sorban, akkor a kiürült polcokat éppen feltöltő alkalmazottnak ott kell hagynia a raklapot az eladótérben, hogy a következő percben már a kasszát kezelje - írja a lap.

Havonta átlagosan bruttó 230 ezer, azaz nettó 160 ezer forint körül kereső áruházi dolgozók egyre több láncnál találnak egymásra, formálódó összefogásuk pedig közös tiltakozást is eredményezhet a jövő év első felében: előre egyeztetett időpontban akár több vállalatnál egységes munkabeszüntetést is szervezhetnek az probléma érdemi megoldásának kikényszerítéséért.

A béremelés már nem elég a dolgozók elmondása szerint, annak a munkaerő-megtartó erejét elnyomja a túlhajszoltság, a túlóráztatás és a kiszámíthatatlan időbeosztás. Megemlítették, hogy a napi erőfeszítéseket tapasztalva már a bolti feladatok ellátásába ugyancsak bevont áruházvezetők közül is többen támogatnák a kiszolgáltatott helyzetben lévő beosztottak törekvéseit. Azt is elmondták az érintettek, hogy ugyan a kereskedelemben megszokott az év végi hajtás, ám a nagyáruházakban a szezonálisan felvett dolgozók bevonásával sem könnyebb ellátni a feladatokat, akik ráadásul gyakran cserélődnek, betanításuk pedig külön időt vesz igénybe.

Címkék:
vásárlás, bér, sztrájk, bolt, munkaerő, vásár,