2018. június 20. szerda Rafael

Rossz hírünk van: jelentősen drágulhat a gyerekek egyik kedvenc étele


Jelentős hatással lehet az Egyesült Államokból Magyarországra irányuló importra az Európai Unió legújabb döntése. Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja. Magyarország csak tavaly mintegy 2,2 milliárd dollár (730 milliárd forint) értékben hozott be termékeket az Egyesült Államokból.

Számottevő áremelkedés érinthet több termékkategóriát az Európai Bizottság döntése értelmében, így például a mogyoróvaj, gyümölcslevek, whiskyk, ruhaneműk és motorkerékpárok is drágulhatnak. Idén június 20-tól ugyanis akár 25 százalékos, értékalapú importvám terhelhet egyes, az Egyesült Államokból származó cikkeket.

"Érdemes megvizsgálnia a hazai cégeknek, hogy forgalmazzák-e az érintett termékeket, mert az importvám emelkedése hatással lehet azok keresletére, így változtatást igényelhet az árazásuk - mondta el Fülöp Attila, az EY vámszakértője. A tanácsadó hozzátette: "az unió lépése további drágulást is előre vetít. Az intézkedés második fázisában, 2021 tavaszától az értékalapú vám akár az 50 százalékot is elérheti".

A bizottsági döntés Donald Trump, amerikai elnök idén márciusi bejelentésére adott válaszként született meg, miszerint az Egyesült Államokba importált acél- és alumíniumtermékekre vámot vet ki. A határozat életbe is lépett, bevezetését azonban - az Európai Unióból származó áruk esetében - 2018. június 1-ig elhalasztották.

Az Egyesült Államokból tavaly Magyarországra hozott áruforgalom közel kétharmada a gépek és villamossági cikkek kategóriájába tartozott a KSH adatai szerint. A járművek és szállítási célú felszerelések 4,5 százalékos súllyal szerepeltek (93 millió dollár, azaz 25 milliárd forint). Az élelmiszerek, italok, illetve dohánytermékek alig egy százalékot tettek ki az USA-ból származó behozatalban, közel 26 millió dollár (7 milliárd forint) összegben.

Az unió intézkedése nem vonatkozik a május 17. előtt importengedélyt kapott, vagy az USA-ból EU-s import céljával exportált cikkekre.

Háttérinformáció

Az Európai Bizottság nemrégiben kiadott, 2018/724 számú rendelete szerint az EU felfüggesztheti a WTO-engedmények alkalmazását bizonyos, USA-ból importált termékekre. Amennyiben az Egyesült Államok továbbra is védővámokat alkalmaz az unióból származó javakkal szemben, válaszlépésként, június 20-tól a bizottság is többletterhet vethet ki az Egyesült Államokból származó importárukra.

A bizottság szerint ugyanis az Egyesült Államok márciusi lépése ellentétes mind a WTO-megállapodással, mind az azt megelőző Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezménnyel (GATT). A vonatkozó WTO-megállapodás megengedi, hogy, amennyiben a szervezet egyik tagja felfüggeszti az engedmények alkalmazását egy másik taggal szemben, az hasonló mértékű védőintézkedéseket tegyen. Ez jelentheti a WTO-engedmények alkalmazásának felfüggesztését és további importvámok alkalmazását is.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A  törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 ezer forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 46 324 forintos törlesztőt igérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, és az UniCredit Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk