17 °C Budapest

Robban az év botránya! A Te bankkártyád is veszélyben lehet

Pénzcentrum
2011. december 15. 13:45

Komoly veszély fenyegetheti a bankkártyával rendelkező magyarok egy részét, miután egy multinacionális üzemanyag kiskereskedelmi hálózattól ismeretlenek nagy mennyiségű adatot loptak el - értesült a Pénzcentrum.hu. Az érintett magyar bankok némelyike már megelőző lépéseket tett az ügyben.

Egy héttel ezelőtt hatalmas mennyiségű bankkártyaadatot loptak el ismeretlenek egy a magyar piacon is jelen lévő üzemanyag kiskereskedelmi hálózattól, vagy annak elszámoló részlegétől - értesült a Pénzcentrum.hu. A hírt több egymástól független forrásunk is megerősítette, és olvasói jelzéseket is kaptunk róla. Úgy tudjuk, európai méretű problémáról van szó, amelyben több hazai bank és a két nagy kártyatársaság, a Mastercard és a Visa is érintett lehet. Értesüléseink szerint az ellopott adatokkal az elmúlt néhány napban már történtek visszaélések.

Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen érintett magyar bankok mindegyike gyorsan reagált és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Azokat a bankkártyákat, amelyek az ügyben érintettek lehetnek, letiltották, tulajdonosaikat erről a lépésről folyamatosan tájékoztatják. Emiatt az ellopott adatokkal már nem lehet visszaélni, az ügyfelek pénze biztonságban van. Az új kártya elkészítésének és postázásának költségeit a bankok állják.

A hvg.hu információi szerint a Raiffeisen Bank és a Citibank kártyáit is érintheti az ügy, a két bank értesüléseink szerint már megelőző lépéseket tett, több kártyát is letiltottak. A CIB Banknál egyelőre az ügy miatt nem korlátozták egyetlen kártya használatát sem, de folyamatosan figyelik az kártyaforgalmat és azonnal jelzik az esetlegesen érintett ügyfeleknek, ha gond van a kártyájukkal - közölték a banknál.

A Pénzcentrum.hu több olvasója is jelezte, hogy a Budapest Bank és a FHB is tiltott le az elmúlt napokban adatlopásra hivatkozva bankkártyákat.

Az adatok eltűnéséről szóló hírünket az egyik kártyatársaság portálunkhoz nemrégiben eljuttatott közleményében megerősítette. A Visa Europe értesülései szerint egy európai adatfeldolgozó központnál bankkártya adatok sérülhettek. A Visa Europe szorosan együttműködik tagbankjaival, hogy biztosítsa a kártyabirtokosok védettségét. Mivel a vizsgálat még folyamatban van, nem szolgálhatunk további információval az ügy ezen szakaszában - áll a közleményben.

A Visa minden eszközével támogatja a folyamatban lévő vizsgálatokat, majd megosztja az eredményeket a tagbankokkal, akik a továbbiakban eljárhatnak a kártyabirtokosok védelme érdekében. A kártyatársaság azt tanácsolja a kártyabirtokosoknak, hogy ha bármilyen szokatlan aktivitást észlelnek számlájukon, értesítsék erről a kártyakibocsátó bankot. A Visa közleménye szerint a kártyabirtokosok, akik visszaélések áldozatául esnek visszakaphatják pénzüket, a bankjuk szerződési feltételeitől függően. A Visa rendszere a közlemény szerint az ügyben nem érintett és továbbra is biztonságosan működik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyben megszólalt a Magyar Bankszövetség is. Az elmúlt napokban valószínűsíthetően bankkártyákat érintő adatlopás történt feltételezhetően egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerben. Ez a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget - áll a közleményükben. A Bankszövetség szerint a kereskedelmi bankok megtették a szükséges biztonsági lépéseket, és a legmagasabb szintű elővigyázatossággal járnak el ügyfeleik érdekében. Az esetből kifolyólag előfordulhat, hogy a bankkártyás fizetés során a kártyabirtokos azt tapasztalja, hogy kártyája nem működik. A Bankszövetség emiatt kéri, hogy az ügyfél minden ilyen esetben azonnal forduljon a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatához.

Úgy tudjuk, az ügyben már több országban megindult a nyomozás, amelybe a magyar rendőrség is bekapcsolódott.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem