2021. március 3. szerda Kornélia

Rengeteg pénzt húztak ki a szülők zsebéből a munkáltatók: ennek a kedvezmények is annyi


Miközben tavaly a hazai kis- és közepes vállalatok (kkv) jelentős hányada nyújtott iskolakezdési támogatást a családos dolgozóiknak, idén néhány kivételtől eltekintve teljesen eltűnt a cégek bérszámfejtéséből ez a béren kívüli juttatási forma - ezt tapasztalta ügyfeleinél az ICT Európa Holding.

Jellemzően a júliusi és augusztusi bérszámfejtésben kerülnek elő az iskolakezdési támogatások, most azt tapasztaltuk, hogy a cégek - egy-két kivételtől eltekintve - nem terveztek be ilyen dotációt a munkavállalóiknak

- mondta Vas Renáta, az ICT Európa Holding bérszámfejtési csoportvezetője. A szakember szerint ennek azaz oka, hogy 2019. január 1-től kikerült a kedvezményesen adható juttatások közül az iskolakezdési támogatás.

Idén januártól ez a népszerű szolgáltatást csak sokkal drágábban nyújthatják a cégek az alkalmazottaiknak, mivel a munkabérrel megegyező kulccsal adózik

- emlékeztetett Vas Renáta. A szakember szerint az elmúlt években a cégek átlagosan 20-40 ezer forintnyi iskolakezdési támogatás nyújtottak a munkatársaiknak gyermekenként. Idén ez az összeg szinte teljesen eltűnt.

Ha a nettó összegből indulunk ki, akkor idén a tavalyi évhez képest megduplázódott az iskolakezdési támogatás után fizetendő adók és járulékok összege. Tavaly még a nettó összeg után 40,71 százalék, míg idén 78,95 százaléknyi adót és járulékot kell bevallani.

Könyvelési szempontból az alábbi módon nézett ki ez a tavalyi, még kedvezményes évben: az iskolakezdési támogatás 1,18 szorosa után kellett 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) és 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) fizetni. (Így jött ki a nettó támogatási összeg után fizetendő 40,71 százalék).

Idén a jövedelem 1,18 szorosa után kell 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), 15 százalékos szja-t, 19,5 százalékos eho-t, 10 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot és 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, illetve 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot kell fizetni. (Így jön ki a nettó támogatási összeg után fizetendő 78,95 százalék).

Az ICT Európa Holding szerint létezik egy megoldás, amellyel ugyan szerényebb támogatást, de adhatnak a cégek a munkatársaiknak. A januártól érvényes jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkaadók évente egyszer (bármikor) a minimálbér 10 százalékáig, azaz jelenleg 14.900 forintig csekély értékű ajándék révén utalványt adjanak az alkalmazottainak. Ez is adóköteles ugyan, de sokkal alacsonyabb kulccsal adózik: a nettó összeg után 38,35 százaléknyi járulék és adó terheli.

Ha egy vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy kedvezményes adókulcs mellett nyújtson iskolakezdési támogatást, akkor ezzel az úgynevezett "csekély értékű ajándékkal" kedveskedhet a munkatársainak még szeptember 10-ig, ugyanis akkor kell lezárni az augusztusi bérszámfejtést.

A legtöbb munkáltató az év elején módosult cafeteria-változásokat is beépítette a munkabérbe. És bár tapasztalataink szerint eltűntek az iskolakezdési támogatások, a magasabb fizetések összegszerűen kompenzálják ezt a dotációt - mondta a szakember.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked