2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Rengeteg pénzt húztak ki a szülők zsebéből a munkáltatók: ennek a kedvezmények is annyi


Miközben tavaly a hazai kis- és közepes vállalatok (kkv) jelentős hányada nyújtott iskolakezdési támogatást a családos dolgozóiknak, idén néhány kivételtől eltekintve teljesen eltűnt a cégek bérszámfejtéséből ez a béren kívüli juttatási forma - ezt tapasztalta ügyfeleinél az ICT Európa Holding.

Jellemzően a júliusi és augusztusi bérszámfejtésben kerülnek elő az iskolakezdési támogatások, most azt tapasztaltuk, hogy a cégek - egy-két kivételtől eltekintve - nem terveztek be ilyen dotációt a munkavállalóiknak

- mondta Vas Renáta, az ICT Európa Holding bérszámfejtési csoportvezetője. A szakember szerint ennek azaz oka, hogy 2019. január 1-től kikerült a kedvezményesen adható juttatások közül az iskolakezdési támogatás.

Idén januártól ez a népszerű szolgáltatást csak sokkal drágábban nyújthatják a cégek az alkalmazottaiknak, mivel a munkabérrel megegyező kulccsal adózik

- emlékeztetett Vas Renáta. A szakember szerint az elmúlt években a cégek átlagosan 20-40 ezer forintnyi iskolakezdési támogatás nyújtottak a munkatársaiknak gyermekenként. Idén ez az összeg szinte teljesen eltűnt.

Ha a nettó összegből indulunk ki, akkor idén a tavalyi évhez képest megduplázódott az iskolakezdési támogatás után fizetendő adók és járulékok összege. Tavaly még a nettó összeg után 40,71 százalék, míg idén 78,95 százaléknyi adót és járulékot kell bevallani.

Könyvelési szempontból az alábbi módon nézett ki ez a tavalyi, még kedvezményes évben: az iskolakezdési támogatás 1,18 szorosa után kellett 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) és 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) fizetni. (Így jött ki a nettó támogatási összeg után fizetendő 40,71 százalék).

Idén a jövedelem 1,18 szorosa után kell 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), 15 százalékos szja-t, 19,5 százalékos eho-t, 10 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot és 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, illetve 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot kell fizetni. (Így jön ki a nettó támogatási összeg után fizetendő 78,95 százalék).

Az ICT Európa Holding szerint létezik egy megoldás, amellyel ugyan szerényebb támogatást, de adhatnak a cégek a munkatársaiknak. A januártól érvényes jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkaadók évente egyszer (bármikor) a minimálbér 10 százalékáig, azaz jelenleg 14.900 forintig csekély értékű ajándék révén utalványt adjanak az alkalmazottainak. Ez is adóköteles ugyan, de sokkal alacsonyabb kulccsal adózik: a nettó összeg után 38,35 százaléknyi járulék és adó terheli.

Ha egy vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy kedvezményes adókulcs mellett nyújtson iskolakezdési támogatást, akkor ezzel az úgynevezett "csekély értékű ajándékkal" kedveskedhet a munkatársainak még szeptember 10-ig, ugyanis akkor kell lezárni az augusztusi bérszámfejtést.

A legtöbb munkáltató az év elején módosult cafeteria-változásokat is beépítette a munkabérbe. És bár tapasztalataink szerint eltűntek az iskolakezdési támogatások, a magasabb fizetések összegszerűen kompenzálják ezt a dotációt - mondta a szakember.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.