Rengeteg magyart keresnek a hazai boltokba: nem titok, ennyit lehet kaszálni

2020. január 30. 15:04

2020-ban is nagy hiány van kiskereskedelmi eladó, ezt a friss álláshirdetések jelzik: keresik is őket, de úgy tűnik, sikerült fékezni is a hiányt. A legnagyobb láncoknál úgy tűnik, nem nőtt a hiány 2019-hez képest. Van, ahol már tudják mekkora mértékű lesz a béremelés idén, ám van, ahol még nem nyilvános ez az adat.

Több jel is arra utal, hogy a boltok az elmúlt évek 10 százalék feletti béremelési ütemével valamelyest fékezni tudták a munkaerőhiány növekedését, többek meg is állították. Ebben volt szerepe a kormányzati járulékcsökkentésnek, amit a béremelésekre lehetett fordítani - számol be a blokkk.com Gondot okoz azonban a magas fluktuáció, hiszen bérkülönbségek mindig is voltak, akár a boltos értékesítési csatornákat, akár a nemzetgazdaság más területeit vetjük össze.

Éppen ezért sakkoznak is a különféle juttatásokkal a munkáltatók. Döntő az alapbér, a szakszervezet is ezt tolná felfelé, de a kereskedő is csak a bevételből tud fizetni, a vásárlók pedig nagyon is megnézik az árcédulát. Az alapbéren kívül a teljesítményt ösztönző juttatások és más javadalmazási elemekkel győzködik a munkavállalókat.

A kiskereskedelmi egységekben még nap közben is hullámzik a forgalom, így természetes, hogy élnek a kereskedők a részmunkaidős foglalkoztatással is: a nemzetgazdaságban ennek aránya 5 százalék, a boltos világban 8-9 százaléka ágazati szinten. A legnagyobb láncok kínálják a legrugalmasabb beosztást. Ilyen például a Tesco Fixen-fix rendszere, de az Aldi, az Auchan is hirdet rövid, heti 10 órás álláslehetőséget, vagy a Lild hétvégére napi három órást.

Hirdetnek kitartóan 

A nagyobb boltos láncok saját honlapjaikon meghirdetett álláslehetőségeinek összegzése azt jelzi, hogy bár kisebb elmozdulások ugyan vannak, egy-egy húzás egy-egy láncnál kedvezőbb helyzetet is sejtet, de összességében sok bolti dolgozót keresnek még mindig. Hirdetni pedig saját honlapjaik mellett máshol is hirdetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Aldi, a Lidl és a Tesco már huzamosabb ideje közzéteszi az elérhető kereseti lehetőségeket, de nagyon oda kell figyelni, mit mikortól adnak. Olvasóink szerint a Tesco javadalmazási tájékoztatása a legrészletesebb, az Aldié egyértelmű és egységes. A Lidlnél három évre kell számolni előre. És belépett a Penny is a nyilvános bérajánlatával. A Sparnál már ismert a legkisebb bér és az Auchan is elárult egy keveset. És néhány iparcikkes áruház is megadja a mit-miért-mennyit. De a többség még mindig titkolózik.

A legnagyobb áruházláncok százszámra hirdetik álláslehetőségeiket a bolti dolgozók körében, nagyjából annyit, mint 2019-ben. A bolti munkakörökben a gyakornokok, boltvezetők, takarítók, karbantartók például nincsenek benne, a csoport-, műszakvezetők, boltvezető helyettesek, online munkatársak igen. Kereseti lehetőség az, amit a hirdetésben megadnak. De ez nem rangsor, mivel további juttatások kapcsolódnak hozzá, a kötelező pótlékokról nem is beszélve. Egy Sparnal például a különböző juttatások révén szépen feljebb kúszhat a kereset, csak éppen nem árulják el, mennyivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem