Rengeteg magyar rontja ezt el autóvásárláskor: te ne ess ebbe a hibába!

Pénzcentrum2020. október 19. 16:49

Az autóvásárlás egyik sarkalatos pontja az árkategória. Sokan csak utólag döbbennek rá, rosszul döntöttek, és nem kellett volna kimaxolni a keretet. A rossz döntések további súlyos pénzekbe fájhatnak. Alább mutatjuk, hogy lődd be, milyen autót engedhetsz meg magadanak.

Sosem volt még akkora forgalma a hazai használtautó-piacnak, mint az idei harmadik negyedévben: csaknem 212 900 használt, belföldön regisztrált személyautó cserélt gazdát ebben az időszakban. Ez 1,6 százalékkal haladja meg a korábbi csúcsot, amit 2019 utolsó negyedévében regisztráltak.

Az adatok azt mutatják, hogy a piac az elmúlt hónapokban jórészt kompenzálta a tavaszi járványügyi korlátozások miatt bekövetkező forgalomkiesést. Már június óta rendre magasabb volt a forgalom, mint egy évvel korábban, és ennek köszönhetően az első kilenc hónapban regisztrált adásvételek száma már csak 2 százalékkal marad el a tavalyi rekordév hasonló időszakának szintjétől.

Bár látható, hogy lassan magához tér az autópiac, rengetegen érdeklődnek a kereskedésekben, sokan elhamarkodják a döntést: új, vagy használt autó vásárlásakor szinte mindenki számításba veszi, hogy milyen modellt engedhet meg magának - ám sokan tovább nyújtózkodnak, mint ameddig a takarójuk ér. Ennek az árát később fogják megfizetni. Bár sok kereskedésben azért próbálják a legoptimálisabb megoldást megtalálni, de azért jellemzően még mindig a középút helyett a drágább modellek felé terelik a vásárlókat. Így pedig könnyen komoly teherré válhat a régóta várt új kocsink. Mutatjuk, mi mindennel kell számolnod!

A nulladik lépés az, hogy tisztában legyél az anyagi lehetőségeiddel. Számba kell venni a bevételeket, és a kiadásokat is. Szóval, ha eddig nem állítottál össze családi költségvetést, akkor ideje elkezdeni! Érdemes az 50-30-20-szabályt követni, ami a következőképp áll össze:

  • a fizetésed 50 százalékából fedezd a kötelező kiadásokat, például a lakhatási költségeket,
  • 30 százaléknyi részt költsd el bármire, amire csak szeretnéd - például egy autóra,
  • a fennmaradó 20-at pedig tedd félre.

Fontos, hogy komolyabb anyagi tartalék nélkül inkább bele se vágj az autó-projektbe! Ha nincs annyi pénzed félretéve, hogy 3-6 hónapig kihúzd, ha bármi történik, akkor inkább gyűjtögess még kicsit, mielőtt autót veszel. Főleg, hogy az autó is bármikor elromolhat, ami megint rengeteg pénzbe kerülhet.

Miután átnézted a költségvetést, érdemes azzal is számolni, hogy a kocsit nemcsak meg kell venni, rengeteg más költséggel jár. Érdemes tehát többek között ezekkel a következő járulákos költségekkel számolni:

  • kötlező biztosítást kell kötni, fizetni
  • tankolni kell, parkolást kell fizetni
  • karban kell tartani, a gumiabroncsokat is cserélni kell például

Vásárlás előtt érdemes megnézni egy kgfb-kalkulátorban, hogy nagyjából mennyi lenne a biztosítási díj a kiszemelt autókra. Így pedig tovább szűkítheted a kört.

Ne lődd túl!

Az átlag magyar autóvásárló igényeit nagyjából úgy lehetne összegezni, hogy legyen olcsó, de jó a kocsi, amire nulla forintot kell költeni, de azért lehet mutogatni a haveroknak, szomszédnak, rokonoknak. Sokan ennek érdekében igyekeznek annyira kicentizni a pénzügyi kérdést, amennyire csak lehet, ami felér egy anyagi öngyilkossággal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha összesen kétmillió forintot szánsz autóvásárlásra, abból nem következik egyenesen az, hogy kétmilliós értékhatárig válogathatsz!

Ennek kapcsán Várkonyi Gábor autópiaci szakértő korábban a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy a magyar autóvásárlóra továbbra is jellemző, hogy eggyel nagyobb autót vesz, mint amit meg tud engedni magának:

Alapvetően ott szokott elcsúszni a dolog, hogy sokan azt gondolják: egy mai autó olyan megbízható lesz 8-10 éves korában, mint a 15 évvel ezelőtti modellek. Nem kalkulálnak olyan bonyolultabb javításokkal, amelyeket a modern autókon akkor is el kell végezni, ha az ember nem átverés áldozata lesz, hanem egyszerűen egy-egy drágább rész tönkremegy. Bonyolult autókat vásárolnak az emberek, abba bele sem gondolnak, hogy ezek milyen hosszabb távú költségcsapdákat rejtenek magukban.

Mint fentebb említettük, jellemzően olyan autókat keresnek a vevők, amelyekre keveset kell költeni a megvásárláson kívü. Ilyen használt kocsi viszont nemigen létezik: legalább az olajat és a vezérlést illik lecseréltetni (ha nem láncos motorral szerelt autót veszünk), ami már magában is súlyos tétel.

És akkor még nem mentél el a hivatalba elintézni az adminisztrációt: új forgalmi, új törzskönyv, átírás. Mielőtt elmész ügyintézni, mindenképpen meg kell csináltatnod az eredetiségvizsgálatot, ugyanis ennek az igazolása nélkül nem írják át az autót. Az már alku kérdése, hogy ezt ki fizeti, de általában a vevőt terheli a költség. A vizsgálat ára 17 és 20 ezer forint között mozog, ez függ a gépkocsi motorjának hengerűrtartalmától. A gépjárműátírás díja több tételből tevődik össze: az új törzskönyv, illetve az új forgalmi darabonként hatezer forint, tehát összesen 12. Emellett a vagyonszerzési illetéket is ekkor kell befizetni, ennek díja a gépjármű kora és a teljesítménye alapján számolandó.

Szóval, a lényeg: mindig számolj rá a vételárra legalább 200 ezer forintot, mire mindent elintézel.

Erre figyelj, ha hitelhez nyúlsz

Nem ördögtől való a meglévő pénzedet kiegészíteni egy kölcsönnel, hogy beleférjen a keretbe egy jobb, fiatalabb járgány. Ám itt is nagyon körültekintően kell eljárni. Nem muszáj egyből a lízingre gondolni, egy személyi kölcsön sokszor praktikusabb lehet, hiszen ahhoz nem kell önerő sem.

De nagyon nem mindegy, hogy mennyibe kerül a kölcsön, amit felveszel!

Érdemes szétnézni a lehetőségek között például a Pénzcentrum személyi köcsön kalkulátorában, hogy milyen elérhető ajánlatokból válogathatsz!Érdemes például a a futamidővel is játszani, ám érdemes a visszafizetendő végösszegre is gondolni a törlesztő nagysága mellett.

Címkék:
vásárlás, költségvetés, költségek, használtautó, autóvásárlás, újautó, várkonyi gábor, eredetiségvizsgálat, megbízható autó, megbízható autók, várkonyi gábor autó, öngyilkos,