11 °C Budapest

Óriási változás a magyar ATM-eknél: sokan már csak ezt a funkciót használják

2019. december 1. 12:01

Az egyik legsikeresebb banki megoldás az ATM-es készpénzbefizetés: az egyik magyar banknál ma már 10-ből 7 készpénzbefizetést az automaták intéznek. Az idén több mint 1 millió alkalommal, vagyis naponta átlagosan több mint 4300-szor használták az ügyfelek a befizető automatákat. Nem meglepő, hogy a teljes magyar piacon hódítanak a befizető automaták: az idei első félévben 2,9 millió alkalommal 546 milliárd forint összegű befizetés történt, ami 57 és 61 százalékos éves növekedést jelent.

Egyre népszerűbbek a K&H befizetős automatái: az idén - január és szeptember vége között - 1,18 millió alkalommal összesen 381 milliárd forintot fizettek be ezeken keresztül az ügyfelek. Azaz naponta átlagosan több mint 4300-szor, tranzakciónként pedig átlagosan közel 321 000 forintot tettek be az automatákba. A készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik, azaz tízből hét tranzakciót az automatákon keresztül megy, szemben a 2015-ös 5 százalékos aránnyal, igaz, akkor csak 36 befizetős automatája volt a banknak, míg ma az országban összesen 217 olyan K&H-s ATM van, ami alkalmas a készpénzbefizetésre. A bank adatai szerint az ATM-es befizetések volumenének növekedésével párhuzamosan csökken a bankfiókokban a pénztári befizetések volumene.

Másnak is

Egy új fejlesztésnek köszönhetően pedig, 2019 novemberétől valamennyi berendezés érintős képernyőt kapott és elérhető az úgynevezett számlaválasztó funkció is. "A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a K&H ügyfelei bankkártyájuk segítségével ezentúl nemcsak a saját, hanem bármelyik K&H-nál vezetett  folyószámlára, tartozzon az magánszemélyhez vagy vállalathoz be tud fizetni készpénzt az ATM-eken keresztül. Ehhez egyszerűen csak be kell írni az adott számlaszámot az érintőpanelek segítségével" - mondta Kuruc Péter, a K&H Bank hálózati támogatásának vezetője.

Túll az 500 milliárdon

Nem csak a K&H-nál, hanem a teljes magyar piacon is hódítanak a befizetős ATM-ek. Az idei első félévben a magyar bankkártyákkal belföldön összesen közel 2,9 millió alkalommal több mint 546 milliárd forintot fizettek be az automatákba. Ez azt jelenti, hogy az ATM-es befizetések száma éves összevetésben 57 százalékkal emelkedett 2018 első félévéhez képest, a befizetések összege pedig 61 százalékkal gyarapodott. A bank szakembere szerint az befizetős automaták sikere érthető, mert az egyik legegyszerűbb banki ügyletről van szó, az ATM-ekben ez a tranzakció bármikor - akár hétvégén is,  24 órán keresztül - elvégezhető.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem