2018. április 22. vasárnap Csilla, Noémi

Rémisztő dolog derült ki az ásványvizekről: sokan nem sejtik, mi van a palackban


Egy friss kutatás szerint a világ legnépszerűbb palackozott vizeinek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyagot. A kutatás során megvizsgált 259 palacknak csak a töredéke volt mentes a műanyagdaraboktól.

Az Orb Media projektjének keretein belül elvégzett kutatás során 259 palackot vásároltak meg világszerte: a palackok Kínából, Brazíliából, Indiából, Indonéziából, Mexikóból, Libanonból, Kenyából, Thaiföldről és az Egyesült Államokból származtak.

A megvizsgált palackok közül mindössze 17 olyat találtak, melyek nem tartalmaztak apró műanyagdarabokat. Átlagosan minden liter 325 darab mikroplasztikot tartalmazott. A kiszűrt műanyagok különböző fajtájúak voltak: találtak polipropilént, nylont és polietilén-tereftalátot is.

Egy esetben több mint 10 000 darab kis mikroplasztikot mutattak kis egy palackban, de több olyan palack is volt, melyekben több ezer műanyagot szűrtek ki a kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nincsen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ilyen mikroszkópikus méretű műanyagok fogyasztása egészségügyi problémákat okoznának, ettől függetlenül a kutatás eredményei aggodalomra adnak okot.

Magyarok a világ nagy ásványvízfogyasztói között

Bár a kutatásban nem szerepeltek olyan palackok, melyeket a magyar polcokról vásároltak volna meg, ettől függetlenül talán nem járunk messze a valóságtól ha feltételezzük, hogy Magyarországon sem lényegesen más a helyzet. Ez azt jelenti, hogy nap mint nap rengeteg magyar vásárolhat olyan palackot, melyek szintén tartalmaznak műanyagdarabokat.

Tavaly a Pénzcentrum is írt arról, hogy a magyarok évente átlagosan 126 liter ásványvizet isznak meg, ami több az európai átlagnál. Az emelkedés igen jelentős, mivel ez az érték 15 éve még csak 50 liter volt, 40 éve pedig mindössze 2 liter.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS