Rég láttunk ilyen áremelkedést: nem csoda, hogy drágultak az ingatlanok és a közlekedés

MTI
2020. január 6. 17:32

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az exportértékesítés árai 1,9 százalékkal, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,8 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. Az ipari termelői árak így összességében 2,1 százalékkal haladták meg a 2018 novemberieket - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását a nyers- és alapanyagok világpiaci árváltozása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta - tették hozzá. A belföldi értékesítésben az energiaipar termelői árai 0,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A feldolgozóipar 3,4 százalékos átlagos termelői áremelkedésén belül a járműgyártás árai 4,9 százalékkal, a számítástechnikai termelőké 3,7 százalékkal, az élelmiszeripari gyártók árai 6,6 százalékkal emelkedtek.

Rendeltetésüket tekintve a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 3,2 százalékkal, a nem tartósaké 6,4 százalékkal nőtt, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 6,3 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése tavaly novemberben. 

A járműgyártás forintban számolt exportárai 3,4 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 1,6 százalékkal emelkedtek, míg az élelmiszeripari termelők 7,4 százalékos áremelést tudtak érvényesíteni az egy évvel korábbiakhoz mérve. Novemberben a forint árfolyama az euróval szemben 3,59 százalékkal (11,56 forinttal), a dollárral szemben 6,47 százalékkal (18,37 forinttal) gyengült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem