2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Rég kaszált ekkorát a CBA: mindenki ide jár majd


Hatalmasat kaszálhat a Déli pályaudvarnál lévő CBA a vasárnapi boltzáron, a törvény ugyanis rá nem vonatkozik. Bár a helyiek bizonyára örülnek majd, hogy lesz hol vásárolniuk vasárnap is, a bolt alkalmazottai inkább otthon maradnának. A franchise jogokat birtokló CBA Kereskedelmi Kft. ugyanakkor nem kötelezi bezárásra vasárnaponként az üzletet.


A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény értelmében március 15-e után is nyitva maradhatnak - mérettől függetlenül - azok a boltok, amelyek közforgalmú vasúti pályaudvarok területén helyezkednek el. Nos, a fővárosban összesen egy ilyen üzlet van:

MÁV-ingatlanban egyedül a Budapest-Déli pályaudvaron van ismert kiskereskedelmi láncnak, a CBA-nak egy ezer négyzetmétert meghaladó üzlete. Elszórtan azonban több régióban is találhatók ismert lánchoz nem köthető kisméretű kereskedelmi egységek a törvény hatályán kívül eső ingatlanokban

- tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.

KATTINTS! Így cselezhetik ki a multik a vasárnapi boltzárat

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette: mivel a törvény lehetővé teszi, így tudomása szerint franchise partnerük a "CBA Déli ABC Nagyáruházat" továbbra is nyitva tartja vasárnaponként.

Bár a kommunikációs igazgató franchise rendszergazdaként a munkaviszonnyal kapcsolatban nem tudott részleteket elárulni, a Déli Nagyáruház boltvezető helyettese viszont a Pénzcentrum helyszíni szemléje során már közlékenyebb volt. Mint elmondta, egyelőre a bolt vezetősége, és így az alkalmazottak sem kaptak tájékoztatást arról, mi lesz a sorsuk. Azt ugyanakkor hozzátette, a belső szabályzat szerint a beosztásokat 1 héttel előre kell kiadni, tehát hamarosan tiszta lesz a kép.

A helyettes szerint egyébként a Déli CBA alkalmazottainak többsége annak örülne, ha a bolt nem nyitna ki vasárnaponként. Véleménye szerint azonban a legtöbb ott dolgozó azzal nincs tisztában, ez mivel járna. Szerinte ebben az esetben akár fizetéscsökkentés és/vagy munkaidő-átcsoportosítás is szóba jöhetne. Arról viszont nincs információnk, hogy a Déli CBA dolgozóinak mekkora vasárnapi bérpótlék jár.

Csak összehasonlításképp, a Pénzcentrum információi szerint a bezárásra ítélt Tescókban például a törvény által minimálisan meghatározott 50 százalékos bérpótlékra voltak jogosultak vasárnaponként a munkavállalók.

Persze akár érthető is lehet a Déli CBA dolgozóinak hozzáállása, hiszen a Figyelő februárban publikált adatai szerint nincsenek túl jól megfizetve, így az esetleges bérpótlék összege is jóval kevesebb lehet. Igaz, a CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban, mivel véleményük szerint a vizsgálat nem terjed ki teljes körűen a CBA hálózatához tartozó valamennyi vállalkozás elemzésére. A Figyelő szerint egyébként a CBA-sok átlagosan mindössze 134 ezer bruttót vittek haza még 2013-ban.

Összevisszaság a vasárnapi bérpótlék körül

Egy Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által 2014. december 16-án benyújtotttörvényjavaslat szerint a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik. Igen ám, de Szatmáry Kristóf a héten benyújtott egy módosítót. E szerint a vasárnapra nem hogy 100 százalékos bérpótlék járna, hanem a kereskedelemben a vasárnap rendes munkaidőnek számítana. Vagyis a mostani 50 százalékos pótlék helyett nem 100 százalék pótlék járna, hanem nulla - írja a Vastagbőr.

A Déli CBA lehet az aranytojást tojó tyúk

Mindenképp érdekes, hogy bár a CBA még novemberben a leghatározottabban támogatta a vasárnapi boltzárat, ma már nincs ellenére, ha egyik partnere versenyelőnybe kerül a törvényi kiskapu miatt. Pedig a CBA Kereskedelmi Kft., mint a franchise jogok birtokosa vélhetően minden tagnak előírhatná, hogy márpedig a "kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt" minden partnernek be kell zárnia vasárnap.

Bár arról nincs tudomásunk, eddig hogy muzsikált a Déli Nagyáruház vasárnaponként - a Blikk információi szerint közepesen erős nap szokott lenni -, nem kell azonban a kiskereskedelem szakértőjének lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, hogyan alakul majd a forgalom a márciusi határidő utáni vasárnapokon. Különösen, hogy lokációját tekintve igencsak jó helyen található az üzlet - itt van a 2-es metró végállomása, az ideiglenesen nem üzemelő pályaudvar és 3 kerület is karnyújtásnyira van.

KATTINTS! Így cselezhetik ki a multik a vasárnapi boltzárat

Főként, hogy a boltban a választék is meglepően magas színvonalú. A Pénzcentrum a helyszínen azt tapasztalta, bár maga az ingatlan hagy némi kívánni valót maga után, az áruk minőségével és a választékkal alapvetően nincs gond. Kifejezetten jó volt például a zöldség-gyümölcs, vagy például a sajt választék, sőt vannak például bio és különböző egyedi igényekre szabott termékek is bőven a polcokon.

Jelenleg a CBA Déli ABC Nagyáruház vasárnaponként reggel 7 és este 6 között van nyitva.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.