9 °C Budapest

Rajtuk bukhat el az új hazai munkaszüneti nap

2017. október 9. 13:00

December 24-e 2017-ben vasárnapra esik, ami heti pihenőnap. Ha december 24-e munkaszüneti nap lenne, akkor a boltok nem nyithatnának ki. Milyen további hatása lenne, ha a december 24-e munkaszüneti nappá válna?

A vásárlóknak nem olyan egyszerű kérdés, hogy szenteste előtti nap lehet-e még boltba meni, hiszen 25-én és 26-án is zárva vannak a boltok. Ha december 24-én sem nyithatnának ki, mivel a jelenlegi szabályok szerint munkaszüneti napon ezt kevés kivételtől eltekintve nem tehetik meg, akkor bizony az ünnepi étkek és ajándékok vásárlása közepette három nap zárvatartással kell számolniuk - írja közelményében a blokkk.com.

Volt már ilyen egyébként, a vasárnapi boltzár időszakában. 2015. december 24-én, csütörtökön ugyan 12 óráig nyitva lehettek a boltok, de december 25. és 26. pénteki és szombati napra esett, ezt követte a vasárnap, így három napig nem lehetett bevásárlolni.

A mérleg serpenyőjében így azért ott van egyrészt, hogy jó dolog december 24-én nem dolgozni és bíbelődni a munkanapcserékkel, szabadságolásokkal, csúsztatásokkal, másrészt pedig kibírja-e bolt nélkül három napig a vásárló. A vasárnapi boltzár tapasztalatai szerint nem mindenki.

2018-ban december 24-e hétfőre esik, amit december 1-én kell ledolgozni, utána két nap pihenés következik, így az ünnepek után csak csütörtökön és pénteken kell dolgozni. A háromnapos karácsony előtt viszont épp hétvége lesz, ami annyit tesz, mint összesen öt nap munkaszünet a többségnek, a jelenlegi szabályok szerint. Amennyiben a munkaszüneti napokat érintő szabályok addig változnak és december 24-e munkaszüneti nap lesz, a boltok nem nyithatnának ki. Mindemellett persze lenne előtte egy hétvége bevásárlásra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem