Ragaszkodnak a készpénzhez a magyarok: pedig ingük, gatyájuk is rámegy

2019. március 11. 15:06

Mennyi pénz van ebben a pillanatban a zsebedben? Erre a kérdésre a válasz feltehetően nem csak attól függ, hogy éppen mennyire vagy tehetős, hanem hogy melyik országban élsz. Kiderült, hogy hazánk nincs az élmezőnyben a készpénzmentes társadalom felé igyekvő országok között.


Európa szerte jelentős kulturális különbségek vannak a készpénz használatára vonatkozóan egy friss kutatás szerint. A Fizetési módok Európában - Statisztikák és tények eurozónára vonatkozócímű jelentésből kiderül, hogy Görögországban és Spanyolországban a személyes, azaz nem online vásárlások túlnyomó részét (88 és 87 százalékát) készpénzzel bonyolítják, míg Svédországban, Dániában és az Egyesült Királyságban a legtöbb termékért digitálisan fizetnek.

Itthon sem rózsás a helyzet

A fenti riport Magyarországra nem tért ugyan ki, mi azonban kíváncsiak voltunk, mi a helyzet itthon, ezért utánanéztünk. A közvélekedés szerint az emberek jelentős része ma már sokkal inkább a különféle elektronikus, innovatív fizetési módszereket preferálja a készpénzzel szemben, hiszen a kártyás, vagy mobil fizetések gyors, kényelmes és biztonságos. Az MNB statisztikái szerint azonban a kép ennél jóval árnyaltabb - írta a Portfolio 2018-ban.

Bizonyos megfigyelhető kedvező tendencia ellenére, a kiskereskedelmi vásárlások során továbbra is a készpénz a legnépszerűbb fizetési eszköz: 2016-ban a vásárlások összértékének 71,2 százalékát, darabszámának pedig 87,7 százalékát készpénzben teljesítették.

Nem is csoda tehát, hogy rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány 2018 végére a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A napi bevásárlások mindössze 26 százaléka történik bankkártyával - mondta el nemrégiben Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. Tehát

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
itthon a vásárlások 74 százaléka még mindig készpénzzel történik.

De mégis mi bajunk van a készpénzzel? Drága!

A készpénztartás és forgalom társadalmi összköltsége sokszorosa a gyártási kiadásoknak: a jegybank számításai szerint az elektronikus fizetési módok intenzívebb használata évente a GDP mintegy 0,4 százalékát kitevő megtakarítást tenne lehetővé.

Az elektronikus fizetési módok alacsonyabb költséget jelentenek, mint a készpénzes fizetés - össztársadalmi szinten is. Egy 5 forintos érme előállítása például 20 forintba kerül, nem is számolva a szállítás, tárolás, őrzés költségeivel. Mindemellett a kártyás és online fizetés gyorsabb, és kényelmesebb is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem