2019. május 23. csütörtök Dezső

Ragaszkodnak a készpénzhez a magyarok: pedig ingük, gatyájuk is rámegy


Mennyi pénz van ebben a pillanatban a zsebedben? Erre a kérdésre a válasz feltehetően nem csak attól függ, hogy éppen mennyire vagy tehetős, hanem hogy melyik országban élsz. Kiderült, hogy hazánk nincs az élmezőnyben a készpénzmentes társadalom felé igyekvő országok között.


Európa szerte jelentős kulturális különbségek vannak a készpénz használatára vonatkozóan egy friss kutatás szerint. A Fizetési módok Európában - Statisztikák és tények eurozónára vonatkozócímű jelentésből kiderül, hogy Görögországban és Spanyolországban a személyes, azaz nem online vásárlások túlnyomó részét (88 és 87 százalékát) készpénzzel bonyolítják, míg Svédországban, Dániában és az Egyesült Királyságban a legtöbb termékért digitálisan fizetnek.

Itthon sem rózsás a helyzet

A fenti riport Magyarországra nem tért ugyan ki, mi azonban kíváncsiak voltunk, mi a helyzet itthon, ezért utánanéztünk. A közvélekedés szerint az emberek jelentős része ma már sokkal inkább a különféle elektronikus, innovatív fizetési módszereket preferálja a készpénzzel szemben, hiszen a kártyás, vagy mobil fizetések gyors, kényelmes és biztonságos. Az MNB statisztikái szerint azonban a kép ennél jóval árnyaltabb - írta a Portfolio 2018-ban.

Bizonyos megfigyelhető kedvező tendencia ellenére, a kiskereskedelmi vásárlások során továbbra is a készpénz a legnépszerűbb fizetési eszköz: 2016-ban a vásárlások összértékének 71,2 százalékát, darabszámának pedig 87,7 százalékát készpénzben teljesítették.

Nem is csoda tehát, hogy rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány 2018 végére a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A napi bevásárlások mindössze 26 százaléka történik bankkártyával - mondta el nemrégiben Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. Tehát

itthon a vásárlások 74 százaléka még mindig készpénzzel történik.

De mégis mi bajunk van a készpénzzel? Drága!

A készpénztartás és forgalom társadalmi összköltsége sokszorosa a gyártási kiadásoknak: a jegybank számításai szerint az elektronikus fizetési módok intenzívebb használata évente a GDP mintegy 0,4 százalékát kitevő megtakarítást tenne lehetővé.

Az elektronikus fizetési módok alacsonyabb költséget jelentenek, mint a készpénzes fizetés - össztársadalmi szinten is. Egy 5 forintos érme előállítása például 20 forintba kerül, nem is számolva a szállítás, tárolás, őrzés költségeivel. Mindemellett a kártyás és online fizetés gyorsabb, és kényelmesebb is.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS