2019. április 24. szerda György

Piszkos 12: ezek a legszennyezettebb gümölcsök, zöldségek a magyar boltokban


Idén is összeállt a zöldségesek Piszkos 12-je: tucatnyi olyan zöldség, gyümölcs, amelyek különösen szennyezettek a kutatók szerint. Legközelebb, ha ilyesmit vásárolsz, kétszer gondold meg, vagy legalábbis otthon rengetegszer, alaposan mosd meg. Mutatjuk a listát!

Az amerikai Environmental Working Group tudósai minden évben összeállítják a legpiszkosabb gyümölcsök és zöldségek listáját. Káros anyagok, növényvédők után kutatva több tízezer mintát vizsgáltak meg a kutatók. Ugyanakkor ők is megjegyezték, hogy bár aggasztóak az adatok, de egyelőre mindegyik mennyiség az egészségügyi határérték alatt volt.

Lássuk hát a ranglistát, ezek azok a gyümölcsök, zöldségek, amelyeken a legtöbb káros vegyszert találták a tudósok:

1. Eper

Immáron negyedszer végez a lista legelején az eper. A legújabb jelentés szerint ezen a gyümölcsön marad rajta a legtöbb gyomirtó. Sőt, a vegyszereket még a mosás sem szedi le róla.

2. Spenót

A második a spenót lett, amelyben nagyon nagy eséllyel marad rajta olyan növényvédőszer, ami az agyat is károsíthatja. A permethrint a minták 76 százalékában kimutatták.

3. Kelkáposzta

A nektarint megelőzve a kelkáposzta lett a harmadik, mert a legtöbb minta tesztje pozitív lett a Datchal nevű szerre, ami rákkeltő. Emellett a vizsgált zöldségek több mint 90 százaléka pozitív lett különféle, szintén elég káros növényvédőkre.

4. Nektarin

A vizsgált minták több mint 90 százaléka pozitív lett kettő, vagy több káros vegyszerre. Ezzel idén negyedik lett a nektarin.

5. Alma

A vizsgált mintákban átlagosan 4,4 növényvédő-maradványt találtak. Korábban az alma öt évig zsinórban első volt ezen a listán, most négyen is beelőzték.

6. Szőlő

Sokat javult a szőlő helyzete, amely egy hellyel hátrébb zárt a listán, mint tavaly. Azért ezt sem árt sokszor átmosni.

7. Barack

A tavalyi hatodik hely után idén hetedik lett a barack, amelyben már lényegesen kevesebb káros anyagot találtak az amerikaiak, mint a lista elő felében lévő növényekben.

8. Cseresznye

A nyolcadik a cseresznye lett a szennyezettségi listán. Ugyan az egyik legkedveltebb kora nyári gyümölcsben is sok a szennyezőanyag, de különösebben veszélyes vegyszert nem találtak rajta a kutatók.

9. Körte

Körtéből - és egyébként a legtöbb listán szereplő növénybő - csak és kizárólag az organikus termékek vásárlását ajánlják az Enviromental Working Group munkatársai. És azokat sem árt megmosni elég alaposan.

10. Paradicsom

A kutatók még vizsgálják, összesen hány féle vegyszer és baktérium lehet a paradicsomokon. Arról sincsenek még pontos eredmények, hogy ezek mennyire károsak az emberi egészségre. Mindenesetre nem árt vigyázni a paradicsomokkal is.

11. Zeller

Ugyan a zeller elég hátul van a listán, de a tudósok mégis aggodalmasnak tartják azokat a növényvédőszereket, amelyeket találtak rajta. Főképpen, hogy egy közkedvelt zöldségről van szó. De egyébként összességében is elmondható: az utóbbi években lényegesen több vegyszervan a gyümölcsökben zöldségekben.

12. Krumpli

Sokféle vegyszert találtak a krumpliban is: de így is egy helyet javított a burgonya, amely tavaly 11. volt a listán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk