21 °C Budapest

Pillanatok alatt kifoszthatják a bankkártyád: ez veled is megtörténhet

2016. január 12. 05:55

Nem mindennapi fénykép bukkant fel ismét a Facebookon egy talált bankkártyáról, amelyet a bejegyzés szerint nem lehetett a rendőrségen leadni. A Pénzcentrum ezért most annak járt utána, hogy mihez kell kezdenünk, ha egy bankkártyát találunk az utcán. Vajon jól tette a megtaláló, hogy a kártyát minden adatával együtt feltöltötte a netre?

Villámgyorsan terjed a közösségi oldalon az a fotó, amin egy talált bankkártya látható. A poszt érdekessége, hogy a kártya első oldaláról mindent adat - így a kártyaszám, a lejárati dátum és a kártyabirtokos neve is jól olvasható. A bejegyzést ugyan 2014 decemberében tették közzé, de az elmúlt egy hétben újra felszínre került, azóta pedig több százan osztották meg.


A megosztások számából is jól látszik, kevesen tudják, hogy a kártyaadatainkat is ugyanolyan gondossággal kellene kezelnünk akár a PIN kódunkat. Hiszen ezek az adatok nyilvánosságra hozatala visszaélésre adhat lehetőséget, például a netes vásárlások során. A fenti képen a kitakarást a Pénzcentrum szerkesztősége végezte el az eredeti posztban ezek mind láthatóak.

A megtalált bankkártya adatainak közzététele tehát semmilyen közösségi oldalon nem javasolt.

Hol adhatjuk le, ha bankkártyát találunk?

A bejegyzés szövegéből az is kiderül, hogy a bankkártya leadásával a rendőrségen próbálkoztak, de ott azt nem fogadták el. A rendőrség valóban nem tudja átvenni a megtalált bankkártyát?

A rendőrség szolgálati szabályzata kimondja, hogy rendőr az állampolgár által talált dolgot - a lőfegyver, gáz- és riasztófegyver, légfegyver, lőszer, pirotechnikai termék, kábítószer, pszichotróp anyag, közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, okmány, hatósági jelzés kivételével - csak akkor veszi át, ha annak a találó által a jegyzőhöz történő beszolgáltatása valamilyen oknál fogva nem lehetséges

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Rendőr- Főkapitányság.

Ha nem vihetjük a rendőrségre: akkor hova?

A válaszhoz nem is kell igazán messzire mennünk, ugyanis a bankkártya hátoldalán általában találunk információt arról, hogy mihez kell kezdenünk egy talált bankkártyával. A szöveg például az alábbi lehet:

Ez a kártya az XY Bank tulajdonát képezi. A megtalált kártyát kérjük bármelyik MasterCard emblémával ellátott bankfiókban leadni

- válaszolta kérdésünkre a MasterCard.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A talált bankkártyát azonban elsősorban érdemes a kibocsátó bankhoz vinni, ugyanis a kártya a bank tulajdonát képezni. Ha pedig külföldi kibocsátású bankkártyát találunk, akkor leadhatjuk azt bármelyik a kártyával megegyező emblémával ellátott bankfiókban.

Mit tegyünk, ha mi hagytuk el bankkártyánkat?

Az elhagyott bankkártya azonnali letiltásával minimalizálhatjuk a kárt, hiszen így kártyánkkal már nem tudnak fizetni. Amikor észrevesszük, hogy elhagytuk a bankkártyánkat, akkor érdemes haladéktalanul felvenni a kapcsolatot a bankunkkal, az ilyen helyzetekre pedig jó  felkészülni, vagyis nem árt a bankunk telefonszámát a mobilunkban elmenteni.

Hogyan védekezhetünk?

Szinte valamennyi bankkártyát kibocsátó bank rendelkezik úgynevezett kártyakontroll szolgáltatással, amelynek segítségével kártyás készpénzfelvételeinkről illetve kártyás vásárlásainkról másodperceken belül SMS üzenetben tájékozódhatunk, így növelve a kártyahasználat biztonságát

- válaszolta kérdésünkre az OTP Bank.

Emellett pedig érdemes bankkártyánkon limitet beállítani. A napi vásárlási és a készpénzfelvételi limitet pedig úgy állítsuk be, hogy az igazodjon vásárlási és készpénzfelvételi szokásainkhoz, ezzel még tovább növelhetjük kártyahasználat biztonságát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem