2020. december 2. szerda Melinda, Vivien
18
Figyelem!
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Perverz gyerekjáték verte ki a biztosítékot karácsonykor


Sok családnál verte ki idén karácsonykor a biztosítékot a Hasbro gyurmakészlete, amely egy arcpirító formájú habnyomót is tartalmaz. Bár a gyerekeknek aligha tűnik fel a hasonlóság, a szülők egy része felháborodva tépte ki a kezükből az applikátort. A készletet Magyarországon is árulják.


Sok szülő háborodott fel a karácsony utáni napokban, amikor gyerekük kibontotta a Play-Doh Tortahegy gyurmakészletet, és meglátták a hozzá tartozó tortanyomót. A nyomó ugyanis - az ajánlott korosztály, vagyis a 3 és 6 év közötti kislányok és kisfiúk kezében - különösen perverznek hat.

A szülők természetesen hangot is adtak felháborodásuknak. Nagy-Britanniában például többen is magyarázatot követelnek arra, hogyan fordulhatott elő az, hogy a Hasbro szakemberei ilyen, félreérthetetlenül felnőtt tartalommal rukkoltak elő.


Fotó: Parentdish

Felháborodott kommentek lepték el a cég Facebook-oldalát is. Az egyik anyuka például értetlenkedve kérdezte, hogyan fordulhatott elő az, hogy egy ekkora vállalatnál senki nem vette észre, mire hasonlít a tartozék, és nem állította le a gyártást. Egy másik elkeseredett szülő pedig arról számolt be, elrontotta az egész karácsonyukat a játék. Ugyanakkor sok szülő szerint röhej az egész hiszti, hiszen egy 4 évesnek fogalma sincs, mit fog a kezében, és mire emlékeztet a mozdulat, amivel gyurmát présel a tortára.

A játékcég válaszul új alkatrészt gyártott, és minden elégedetlen szülő ingyen kicseréltetheti azt az új, banánra hajazó nyomókészülékre. Az ezután boltokba kerülő gyurmakészletekbe pedig már a banánszerű nyomóka kerül. Azt nem tudni, vajon Magyarországon is okozott-e a kellék hasonlóan keserű, vagy felháborodott pillanatokat. Itthon 5500 forint körüli áron lehet megvásárolni a gyermekjátékot, a fényképek alapján még az eredeti tartozékkal.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Régi tévhit az, hogy a fogyasztók a vásárlás után három napon belül bármikor visszavihetik a hibátlan terméket is és minden további nélkül kérhetik annak cseréjét vagy vételárát. Jogainkat csak minőségi kifogás esetén tudjuk érvényesíteni. Tehát ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín, esetleg valami oda nem illő tartozék nem tetszik a megajándékozottnak, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár-leszállításra vagy annak visszafizetésére.

Előfordul, hogy a kereskedők az ünnepekre való tekintettel megígérik azt, hogy visszaveszik a terméket akkor is, ha az nem tetszik később (ezt az ígéretet nem árt rávezettetni a nyugtára, hogy később e vállalást igazolni tudjuk).

Ha a neten vettük

A netes vásárlásnál a vevőt speciális jogok illetik meg: ekkor ugyanis az árucikk átvételétől számított 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Azaz nem szükséges, hogy az árucikk hibás legyen, ha nem tetszik neki, úgy minden további nélkül meggondolhatja magát. Ugyanakkor lényeges, hogy e joggal csak akkor lehet élni, ha nem internetes árverésen, online piactéren vettük meg a terméket és az eladó nem magánszemélyként értékesítette azt.

Ha elállunk a szerződéstől, azt javasolt írásban, igazolható módon megtenni. Ez esetben a terméket vissza kell küldenünk a kereskedőnek a saját költségünkön, neki pedig szintén 14 naptári napon belül szükséges visszatéríteni az általunk kifizetett összeget. Ekkor a kereskedő nem követelheti, hogy az eredeti csomagolásban adjuk fel az árucikket.

Ha nem jutnánk dűlőre a kereskedővel és igényünket elutasítja, akkor forduljunk a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez, amelyek gyors és ingyenes eljárása által könnyen egyezségre juthatunk a vállalkozással - javasolják a fogyasztóvédők.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk