2020. augusztus 15. szombat Mária
18
Figyelem!
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Perverz gyerekjáték verte ki a biztosítékot karácsonykor


Sok családnál verte ki idén karácsonykor a biztosítékot a Hasbro gyurmakészlete, amely egy arcpirító formájú habnyomót is tartalmaz. Bár a gyerekeknek aligha tűnik fel a hasonlóság, a szülők egy része felháborodva tépte ki a kezükből az applikátort. A készletet Magyarországon is árulják.


Sok szülő háborodott fel a karácsony utáni napokban, amikor gyerekük kibontotta a Play-Doh Tortahegy gyurmakészletet, és meglátták a hozzá tartozó tortanyomót. A nyomó ugyanis - az ajánlott korosztály, vagyis a 3 és 6 év közötti kislányok és kisfiúk kezében - különösen perverznek hat.

A szülők természetesen hangot is adtak felháborodásuknak. Nagy-Britanniában például többen is magyarázatot követelnek arra, hogyan fordulhatott elő az, hogy a Hasbro szakemberei ilyen, félreérthetetlenül felnőtt tartalommal rukkoltak elő.


Fotó: Parentdish

Felháborodott kommentek lepték el a cég Facebook-oldalát is. Az egyik anyuka például értetlenkedve kérdezte, hogyan fordulhatott elő az, hogy egy ekkora vállalatnál senki nem vette észre, mire hasonlít a tartozék, és nem állította le a gyártást. Egy másik elkeseredett szülő pedig arról számolt be, elrontotta az egész karácsonyukat a játék. Ugyanakkor sok szülő szerint röhej az egész hiszti, hiszen egy 4 évesnek fogalma sincs, mit fog a kezében, és mire emlékeztet a mozdulat, amivel gyurmát présel a tortára.

A játékcég válaszul új alkatrészt gyártott, és minden elégedetlen szülő ingyen kicseréltetheti azt az új, banánra hajazó nyomókészülékre. Az ezután boltokba kerülő gyurmakészletekbe pedig már a banánszerű nyomóka kerül. Azt nem tudni, vajon Magyarországon is okozott-e a kellék hasonlóan keserű, vagy felháborodott pillanatokat. Itthon 5500 forint körüli áron lehet megvásárolni a gyermekjátékot, a fényképek alapján még az eredeti tartozékkal.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Régi tévhit az, hogy a fogyasztók a vásárlás után három napon belül bármikor visszavihetik a hibátlan terméket is és minden további nélkül kérhetik annak cseréjét vagy vételárát. Jogainkat csak minőségi kifogás esetén tudjuk érvényesíteni. Tehát ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín, esetleg valami oda nem illő tartozék nem tetszik a megajándékozottnak, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár-leszállításra vagy annak visszafizetésére.

Előfordul, hogy a kereskedők az ünnepekre való tekintettel megígérik azt, hogy visszaveszik a terméket akkor is, ha az nem tetszik később (ezt az ígéretet nem árt rávezettetni a nyugtára, hogy később e vállalást igazolni tudjuk).

Ha a neten vettük

A netes vásárlásnál a vevőt speciális jogok illetik meg: ekkor ugyanis az árucikk átvételétől számított 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Azaz nem szükséges, hogy az árucikk hibás legyen, ha nem tetszik neki, úgy minden további nélkül meggondolhatja magát. Ugyanakkor lényeges, hogy e joggal csak akkor lehet élni, ha nem internetes árverésen, online piactéren vettük meg a terméket és az eladó nem magánszemélyként értékesítette azt.

Ha elállunk a szerződéstől, azt javasolt írásban, igazolható módon megtenni. Ez esetben a terméket vissza kell küldenünk a kereskedőnek a saját költségünkön, neki pedig szintén 14 naptári napon belül szükséges visszatéríteni az általunk kifizetett összeget. Ekkor a kereskedő nem követelheti, hogy az eredeti csomagolásban adjuk fel az árucikket.

Ha nem jutnánk dűlőre a kereskedővel és igényünket elutasítja, akkor forduljunk a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez, amelyek gyors és ingyenes eljárása által könnyen egyezségre juthatunk a vállalkozással - javasolják a fogyasztóvédők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.