2020. október 20. kedd Vendel
18
Figyelem!
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Perverz gyerekjáték verte ki a biztosítékot karácsonykor


Sok családnál verte ki idén karácsonykor a biztosítékot a Hasbro gyurmakészlete, amely egy arcpirító formájú habnyomót is tartalmaz. Bár a gyerekeknek aligha tűnik fel a hasonlóság, a szülők egy része felháborodva tépte ki a kezükből az applikátort. A készletet Magyarországon is árulják.


Sok szülő háborodott fel a karácsony utáni napokban, amikor gyerekük kibontotta a Play-Doh Tortahegy gyurmakészletet, és meglátták a hozzá tartozó tortanyomót. A nyomó ugyanis - az ajánlott korosztály, vagyis a 3 és 6 év közötti kislányok és kisfiúk kezében - különösen perverznek hat.

A szülők természetesen hangot is adtak felháborodásuknak. Nagy-Britanniában például többen is magyarázatot követelnek arra, hogyan fordulhatott elő az, hogy a Hasbro szakemberei ilyen, félreérthetetlenül felnőtt tartalommal rukkoltak elő.


Fotó: Parentdish

Felháborodott kommentek lepték el a cég Facebook-oldalát is. Az egyik anyuka például értetlenkedve kérdezte, hogyan fordulhatott elő az, hogy egy ekkora vállalatnál senki nem vette észre, mire hasonlít a tartozék, és nem állította le a gyártást. Egy másik elkeseredett szülő pedig arról számolt be, elrontotta az egész karácsonyukat a játék. Ugyanakkor sok szülő szerint röhej az egész hiszti, hiszen egy 4 évesnek fogalma sincs, mit fog a kezében, és mire emlékeztet a mozdulat, amivel gyurmát présel a tortára.

A játékcég válaszul új alkatrészt gyártott, és minden elégedetlen szülő ingyen kicseréltetheti azt az új, banánra hajazó nyomókészülékre. Az ezután boltokba kerülő gyurmakészletekbe pedig már a banánszerű nyomóka kerül. Azt nem tudni, vajon Magyarországon is okozott-e a kellék hasonlóan keserű, vagy felháborodott pillanatokat. Itthon 5500 forint körüli áron lehet megvásárolni a gyermekjátékot, a fényképek alapján még az eredeti tartozékkal.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Régi tévhit az, hogy a fogyasztók a vásárlás után három napon belül bármikor visszavihetik a hibátlan terméket is és minden további nélkül kérhetik annak cseréjét vagy vételárát. Jogainkat csak minőségi kifogás esetén tudjuk érvényesíteni. Tehát ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín, esetleg valami oda nem illő tartozék nem tetszik a megajándékozottnak, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár-leszállításra vagy annak visszafizetésére.

Előfordul, hogy a kereskedők az ünnepekre való tekintettel megígérik azt, hogy visszaveszik a terméket akkor is, ha az nem tetszik később (ezt az ígéretet nem árt rávezettetni a nyugtára, hogy később e vállalást igazolni tudjuk).

Ha a neten vettük

A netes vásárlásnál a vevőt speciális jogok illetik meg: ekkor ugyanis az árucikk átvételétől számított 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Azaz nem szükséges, hogy az árucikk hibás legyen, ha nem tetszik neki, úgy minden további nélkül meggondolhatja magát. Ugyanakkor lényeges, hogy e joggal csak akkor lehet élni, ha nem internetes árverésen, online piactéren vettük meg a terméket és az eladó nem magánszemélyként értékesítette azt.

Ha elállunk a szerződéstől, azt javasolt írásban, igazolható módon megtenni. Ez esetben a terméket vissza kell küldenünk a kereskedőnek a saját költségünkön, neki pedig szintén 14 naptári napon belül szükséges visszatéríteni az általunk kifizetett összeget. Ekkor a kereskedő nem követelheti, hogy az eredeti csomagolásban adjuk fel az árucikket.

Ha nem jutnánk dűlőre a kereskedővel és igényünket elutasítja, akkor forduljunk a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez, amelyek gyors és ingyenes eljárása által könnyen egyezségre juthatunk a vállalkozással - javasolják a fogyasztóvédők.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó