9 °C Budapest

Pár éve ezt el sem hitted volna a mobilodról: ma már 10-ből 9-en így csinálják

2019. december 6. 19:02

A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulását bemutató új, 2019 első félévének adatait is magába foglaló mobilpiaci jelentését tette közzé ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A dokumentumból kitűnik, hogy a legtöbb trend folytatódott. Tovább erősödött a 4G: fél év alatt csaknem 4 százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák aránya és 5 százalékponttal az ilyen hálózaton bonyolított hívásforgalom. Ugyanakkor megtorpant az SMS-küldés népszerűsége.

Az NMHH félévente frissülő mobilpiaci jelentéséhez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobil rádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint minden olyan mobilszolgáltatónak, amely a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtja. Mivel az előző riport a 2015 és 2018 év vége közötti időszakot vizsgálta, eredményei hosszabb távú, látványosabb folyamatokat mutattak ki. Az új jelentés a korábbit egészíti ki a 2019 első félévére vonatkozó adatokkal - írja közleményében az NMHH.

Ha lecserélnéd az elektronikai eszközeidet, gondold meg, hogyan döntesz. Ha épp nem találsz 0 százalékos THM-mel elérhető áruhitelt, akkor nem biztos, hogy érdemes így vásárolnod: az áruhitelek THM-e akár 40 százalék is lehet ugyanis. Ezzel szemben a személyi hitelek között találhatsz már bőven egyszámjegyűt. A magas hitelösszegtől sem kell félned: a felesleges összeget egyszerűen törleszd elő, így akár tízezer forintokat is spórolhatsz a hiteleden. Ne feledd, az áruhitel is hitel!

A jelentés megállapítja, hogy a 4G-hálózatok jelentősége tovább erősödött, valamint a felhasználók is egyre több 4G-s készüléket használnak. 2019 második negyedévére a mobilinternet-forgalom több mint 95 százaléka, míg a belföldön indított hívásforgalom 17 százaléka már 4G-hálózaton zajlott, ami előbbi esetében 1,4-es utóbbinál 5 százalékpontos emelkedés 2018 végéhez képest. A többi hálózat szerepe visszaszorulóban van, bár 2019 közepén a hívásforgalom háromnegyede még 3G-n, 8,4 százaléka 2G-n zajlott, a mobilinternet-forgalomnak viszont csupán 3,6 százaléka futott alacsonyabb generációs hálózaton. A mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák száma is csaknem 4 százalékponttal nőtt az év első felében, meghaladva a 82 százalékot.

Ezzel egyidejűleg az internetforgalom is megugrott, 2015 végéhez képest négy és félszeresére, ezen belül 2019 első felében több mint nyolc millió GByte-os bővüléssel az év közepére megközelítette 80 millió GByte-os negyedéves adatforgalmat. Az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 első félévében több mint 16 százalékkal bővült - 51,5 GByte-ra, a fajlagos forgalom pedig több mint 12 százalékkal 2,41 GByte/hó-ról 2,71 GByte/hó-ra emelkedett. Mára az összes, 6,8 milliónyi mobilinternet-kártya több mint 93 százaléka az okostelefonos-szegmenshez tartozik. Figyelemre méltó, hogy az okostelefonos lakossági felhasználók átlagos havi adatforgalma 2018 eleje óta már meghaladja a nem lakosságiakét. A külföldön járó előfizetők nemcsak többen, hanem többet is használják a mobilinternet-szolgáltatást: a külföldi internethasználat csaknem megduplázódott 2018 és 2019 első féléveinek vége között: 1,66 millió GByte-ról mintegy 3 millió GByte-ra emelkedett, a fajlagos forgalom alig fél GByte-ról csaknem háromnegyed GByte-ra növekedett, a külföldön internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma pedig ötödével, 1,16 millióról 1,4 millióra nőtt.

A belföldi mobiltelefonálás forgalma közel ötödével gyarapodott 2015 negyedik és 2019 második negyedéve között - az idei első félévben 5 százalékpontos volt a növekedés -, és a forgalmat bonyolított SIM-kártyák fajlagos forgalma is 17 százalékkal bővült. Most először látszik viszont az adatokból, hogy némileg visszaesett az SMS-ek száma: az év első negyedévében 6, a másodikban 4 százalékkal kevesebbet küldtek az előfizetők az előző év hasonló időszakához képest.

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján 2015 vége és 2019 első féléve között folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult. A piaci sorrendben második Telenor részesedése ezalatt mintegy két és fél százalékponttal csökkent, míg a harmadik helyen álló Vodafone szolgáltatóé csaknem 2 százalékponttal nőtt. A további szolgáltatók részesedése valamivel több mint fél százalékponttal erősödött, de összességében 2019 első félévének végére sem érte el az 1 százalékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A mobilinternet-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján 2015 vége és 2019 első féléve között ugyancsak a Magyar Telekom volt a piacvezető szolgáltató, részesedése másfél százalékponttal erősödött és 2019 első félévének végén megközelítette a 45 százalékot. A második és harmadik helyen álló Telenor és Vodafone között hullámzóan alakult a verseny az elmúlt három és fél évben. Az idei második negyedévben a Telenor 27,1 százalékot, a Vodafone 26,7 százalékot tudhat magáénak. A további szolgáltatók együttes piaci részesedése a három és fél év alatt bár valamelyest nőtt, de 2019 első félévének végére sem érte el az 1,4 százalékot.

A mobiltelefon-szolgáltatás piaca a jelentésben vizsgált időszakban, 2015 vége óta folyamatosan telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,79 millió darabbal érdemben nem változott, ahogy az sem, hogy az utólag fizető, számlás ügyfelek esetében az egy előfizetésre jutó átlagos havi forgalom tízszerese a kártyásnak.

Egyre népszerűbbek ugyanakkor a számlás előfizetések a feltöltőkártyásokkal szemben: 2019 első félévére már a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák csaknem kétharmada volt számlás - míg 2015 végén csak 56,6 százalék volt a részarányuk -, és a hívásforgalom 95 százalékát is erről a típusról indítják.  Az M2M - tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó - SIM-kártyák száma 1,1 millióról 1,15 millió darab fölé emelkedett az idei első félévben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm