16 °C Budapest

OTP ügyfelek, figyelem! Veszélyes levelek érkeztek

Pénzcentrum
2013. november 22. 11:23

Adathalász e-mailek támadják az OTP Bank ügyfeleit. A levelekben netbanki belépésre buzdítanak, a link pedig egy, a bank hivatalos oldalához nagyon hasonlító kamu-weblapra irányít.

FRISS! Reagált az OTP
A rossz magyarsággal megfogalmazott üzenet végén egy olyan link található, amely az adathalász oldalra juttatja el a belépőt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az esetről az OTP Bank. Kérik, hogy aki ilyen tartalmú levelet kap, semmiképpen se nyissa meg az abban szereplő internetes linket.

Az bank soha nem kért és nem kér e-mailben ügyféladatokat, szolgáltatás megerősítést. Amennyiben tájékoztatásuk késve érte el bármely ügyfelünket és adatait már megadta, kérik, hogy haladéktalanul lépjenek kapcsolatba a bankkal a 06-1-3666-666 telefonszámon vagy e-mailben.

Az OTP a visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.


Ismét adathalászok támadják az OTP Bank ügyfeleit - értesült a Pénzcentrum.hu. Bár a legtöbb felhasználó számára valószínűleg egyértelmű, hogy miről is van szó, sokak számára valószínűleg nem tűnik fel, hogy átverésről van szó, így az is előfordulhat, hogy megadják adataikat, ezzel veszélyeztetve bankszámlájuk biztonságát. 

Az átverős e-mail tartalmaForrás: Pénzcentrum.hu


Az OTP Bank feladótól, a szerviz@otb.hu címről érkező levelek tárgya: "Sьrgos ьzenet az OTP Bank!" (a levélnek végig rossz a karakterkódolása, tört magyarsággal fogalmaz.)

A szövegben a következőt írják:

"Tisztelt ügyfelünk!

Annak érdekében, hogy továbbra is igénybe veszik a szolgáltatásainkat, kattintson az alábbi hivatkozásra:"

Az e-mailben található link egy adathalász oldalra irányít, amely megszólalásig hasonlít az OTP hivatalos netbanki felületéhez:

Így néz ki a kamu-oldal Forrás: Pénzcentrum.hu


Leginkább az URL-ből lehet rájönni, hogy egy ál-banki honlappal van dolgunk:

Fent az OTP hivatalos oldalának URL-je, lent az adathalász oldal URL-jeForrás: Pénzcentrum.hu

Mit tegyen, aki ilyen levéllel találkozik?

Az első pillanatban látszik, hogy a levél hamis, nem a bank küldte, aki a levélben található hivatkozásra kattint, egy adathalász oldalra jut. Fontos, hogy ne kattintsunk a linkre, ne adjunk meg ott semmilyen azonosítót, semmilyen jelszót! A legjobb, ha azonnal töröljük a levelet postaládánkból, és/vagy értesítjük bankunkat a történtekről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos tudnunk, hogy a bankok soha nem kérik el a jelszót vagy a felhasználónevet e-mailben vagy más módon, ne dőljünk be az olyan üzeneteknek, amelyek netbankunk újra-aktiválását szeretnék. A legbiztosabb mód, ha közvetlenül a böngészőnkbe írjuk be bankunk honlapjának címét, majd felhasználónevünket és jelszavunkat az internetbankolás során.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt tanácsolja, használjunk víruskereső valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot és rendszeresen frissítsük azt. A vírusirtó vagy antivírus program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. Ma már számtalan ingyenesen letölthető vírusirtó program létezik, melyek használata és frissítése egyszerű. A vírusirtókkal rendszeres vírusirtás is végezhető, de e programok folyamatosan is tudják figyelni a számítógép kommunikációját és kiszűrik a káros állományokat.

A PSZÁF azt ajánlja, telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk. A tűzfal az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó szoftveres vagy hardveres eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat. A tűzfalakat általában az internetre kapcsolt számítógépek és helyi hálózatok védelmére alkalmazzák, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a hálózathoz és a számítógépeken tárolt adatokhoz. Fontos megjegyezni, hogy az ingyenesen letölthető vírusvédő programok nem rendelkeznek beépített tűzfal-funkcióval, ezért azt külön kell telepíteni az antivírus program mellé.

Fontos, hogy interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket. Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa. Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt:

Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!

Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

Ha mégis nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.

Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki.

Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem