6 °C Budapest

Őrületes átrendeződés a hazai játékpiacon: az idei évet a gyereknap sem menti meg

2020. május 13. 14:15

A koronavírus járvány okozta korlátozások súlyosan érintették a hazai játékkereskedőket, az idei évet már a gyereknap körüli vásárlások sem menthetik meg.

Nem kíméli a koronavírus a hazai játékipart sem, az idei gyereknap kevésbé lesz vidám, mint a korábbi években. Mind a játékgyártókat, mind a játékkereskedők piacát erősen megrengetik, de legalábbis átrendezik a koronavírus okozta távolságtartó korlátozások. A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmet általában súlyosan érintik a nyitvatartási és távolságtartási korlátozások, de ez különösen igaz a játékiparra, ahol a vásárlásokat jelentős részben közösen végzik a családtagok. Ugyanakkor az intézkedések természetesen nem egyformán érintik a játékipar különböző szereplőit.

Hazai játékgyártás

A hazai háztartásokban lévő játékok több mint 90 százaléka már a Távol-Keletről érkezik, és a kínai dömping rengeteg játékgyártót hozott nehéz helyzetbe az elmúlt években. Az itthoni versenyzők helyzetét tovább nehezítik a magas forgalomba-helyezési és bevizsgálási költségek. Alacsony darabszám mellett sokszor az induló költségek miatt nem rentábilis egy-egy terméket forgalomba hozni.

A hazai játékgyártók azonban szívós iparágnak minősülnek, a nehéz körülmények ellenére is csak 15 százalékot esett a hazai cégszám az elmúlt 5 évben, ami az országos csökkenésnél alacsonyabb

- mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Az ágazatban működő 174 hazai vállalkozás több mint 4100 alkalmazottnak ad jelenleg munkát, így a nemzetgazdaság számára sem mindegy, hogy a vállalkozások hogyan reagálják le a gazdasági visszaesést. Némi esélyt adhat a hazai gyártóknak, ha a távol-keleti import akadályokba ütközik a korlátozások miatt. Azonban ennél a lehetőségnél sokkal komolyabb aktuális veszélyt jelenthetnek a mindennapi likviditási és fenntarthatósági problémák, ha a játékkereskedők nem adnak elég megrendelést a gyártóknak.

Játék-kiskereskedelem

A játékkereskedők jelentős részét igen súlyosan érintik a koronavírus okozta távolságtartási korlátozások. "A nagymama nem tud menni az unokával bevásárolni, és ez csak egy konkrét példa az iparra ható számos negatív hatás közül. A játékkereskedőket rendkívül súlyosan érintik a nyitvatartási korlátozások, és a korosztály szerinti bevásárlási idősávok" - mondja Szalkai Péter Tamás a Magyar Játékkereskedők Egyesületének szakértője.

A játékkereskedők amúgy is rendkívül nehéz helyzetből futottak neki a koronavírusnak, az ágazat alkalmazotti létszáma igen turbulensen változott az elmúlt években. 2020 januárja és áprilisa között például 10 százalékot esett a szektor alkalmazotti létszáma, és az üzletbezárások további létszámleépítéseket valószínűsítenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kereskedők természetesen igyekeznek online kereskedelemmel pótolni a kieső bevételeket, de ez önmagában nem tart el egy hagyományos üzletet.

Az átrendeződés nagy nyertesei lehetnek ugyanakkor azok a kereskedők, amelyek eleve online kereskedelemre fókuszáltak. A játék-kiskereskedelmi szektorban jelenleg működő 240 hazai vállalkozás 565 alkalmazottnak ad munkát, de piachoz erősen kapcsolódnak nagykereskedők is.

Számítógépes játékok kiadása

A játékpiac vizsgálatakor már nem lehet elmenni a hazai játékszoftverek kiadói mellett sem. "A számítógépes játékok kiadása egy igen fiatal, de dinamikusan fejlődő ágazat, amely azon kevés hazai ágazatok közé tartozik, ahol a cégszám növekedni tudott az elmúlt években" - mondja Pertics Richárd.

Ahogy a számítógépek és az okoseszközök használata az egyre fiatalabb korosztályok felé tolódik, úgy lesz az iparág egyre komolyabb vetélytársa a hagyományos játékiparnak.

Az ágazat mérete nemzetgazdasági szinten még nem jelentős, de dinamikusan fejlődik. 5 év alatt 40 százalékkal nőtt a szektor szereplőinek száma, jelenleg 85 vállalkozás 150 alkalmazottnak ad munkát. Informatikai ágazatként ennél azonban jóval nagyobb a szektor nagysága, hiszen az ágazatra jellemzők az alvállalkozók és a társaságok szoros együttműködése más informatikai vállalkozásokkal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm