13 °C Budapest

Óriási átverés a gyógyhatású víz

2015. január 12. 14:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 30 millió forint bírságot kaptak.

A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI) több ízben kezdeményezte csökkentett deutérium tartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, melyet a GYEMSZI-OGYI elutasított.

HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a bírság kapcsán az alábbiakat mondta el egy nappal később:
A deutériummegvonás daganatellenes és egyéb élettani hatása több mint húsz éve igazolt. Alkalmazásával - a hazai és független kutatók tudományos vizsgálatainak eredményei és a 15 éve törzskönyvezett daganatellenes állatgyógyászati készítménnyel szerzett tapasztalatok alapján - a daganatos betegségek hatékonyan kezelhetők, kiújulásuk megelőzhető, ezért a cég kommunikációjának ezzel kapcsolatos állításai megfelelnek a valóságnak, a tudomány mai állásának, és nem tekinthetők megtévesztőnek. A GVH a HYD Kft.-vel szemben azért szabott ki bírságot, mert úgy találta, hogy a cég kommunikációi sértik azon jogszabályi előírást, mely szerint élelmiszernek betegséget megelőző, gyógyító hatás nem tulajdonítható. A HYD Kft. reklámjait és tudományos kutatásokkal kapcsolatos kommunikációit ― a cég véleménye szerint ― a GVH vitathatóan ítélte meg úgy, hogy a tudományos eredmények ismertetése és a kutató személyének megjelenítése közvetve a Preventa termékek értékesítésének fokozását szolgálta, így ezek sértik az élelmiszerekkel kapcsolatos reklámtilalmakat.


A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutérium tartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban intenzív kommunikációs tevékenységet folytatott.

A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást. A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutérimcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el,
  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt,
  • a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék,
  • a GVH korábban két alkalommal már jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban.
  • Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a HYD
  • jelentős és hosszú ideje tartó, ismétlődő erőfeszítéseket tesz egy csökkentett deutérium tartalmú, emberi alkalmazásra szánt termék gyógyszerkénti hatósági engedélyezésére,
  • a kommunikációs gyakorlatát megváltoztatva igyekezett a vele szemben indult eljárásokat lezáró határozatokban foglaltak szerint jogszerűen eljárni.

A fentieken túl a GVH megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását. Hangsúlyozzák, hogy élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az ágazati jogszabályokat is, az alábbiak szerint:

  • gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek, így táplálék kiegészítő termékeknek sem,
  • egészségre vonatkozó hatás állítások csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályoknak való megfelelés esetén megengedett.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem