6 °C Budapest

Olcsóbb a krumpli, tojás, mint tavaly: mutatjuk, minek az ára emelkedett

MTI
2020. január 16. 18:32

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. 

A növényi termékek felvásárlási ára átlagosan 0,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év novemberében, ami 4,1 százalékponttal magasabb az októberi mínusz 3,5 százaléknál. A burgonya 3,4 százalékkal olcsóbb maradt az egy évvel korábbinál, míg októberben csak 0,4 százalékkal esett az ára. 

A legtöbb növényi terméknél emelkedett az árindex.

A gabonafélék átlagos árszintje 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év novemberében az októberi 8,1 százalékos árcsökkenés után. A búza ára 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az októberi 10,2 százalékkal szemben, a kukorica éves árindexe ugyanakkor az októberi 6,3 százalék után 7,0 százalékos csökkenést jelez, a rozs felvásárlási ára 5,4 százalékkal alacsonyabb, míg az előző hónapban 10,9 százalékkal volt olcsóbb éves összehasonlításban.

A gyümölcsök éves drágulása az októberi 14,6 százalékosról 36,0 százalékosra ugrott, amit a csemege szőlő 35,5 százalékos árzuhanása tompított, míg a szőlőfélék nélkül számolt gyümölcsárak 58,3 százalékkal voltak magasabbak, mert az alma ára, például, 69,6 százalékkal megugrott.

A zöldségfélék átlagos árszintje, hajszállal, 0,1 százalékkal még elmaradt az előző novemberitől az októberi 2,9 százalékos visszaesését követően. A karfiol azonban 13,3, a paradicsom 11,2 százalékkal, a sárgarépa 8,1 százalékkal drágult, a vöröshagyma 17,1, az uborka viszont 6,3 százalékkal olcsóbb lett egy év alatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vágósertések árának 42,8 százalékos emelkedése miatt az élőállatok felvásárlási ára átlagosan 18,5 százalékkal volt magasabb a 2018 novemberinél az októberi 37,8 százalékos drágulás után.

A vágómarha két hónap emelkedés után ismét elmaradt 2,3 százalékkal az egy évvel korábbi árától, a juhok viszont 10,8 százalékkal drágultak éves összehasonlításban, míg októberben 2,9 százalékos volt az áremelkedés. A tej felvásárlási árának emelkedése az októberi 7,2 százalékosról 4,8 százalékosra szelídült, a tojás pedig 0,9 százalékkal még olcsóbb, mint egy éve volt, de októberben még 3,5 százalékkal adtak érte kevesebbet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem