2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Ők járhatnak jól az új cafeteria-rendszerrel: erre megy a Szép-kártya


Statisztikák szerint a Szép-kártya nagyját, 70 százalékát a vendéglátóhelyeken költik el, míg a szálláshelyeknek az ötöde jutott eddig.  Éppen ezért nem meglepő, hogy 2019-től - az új cafeteria rendszer életbe lépése - is a vendéglősök járhatnak jobban a Szép-kártyával, mint a szállodások. 

Az Országgyűlés július 20-án döntött, így egyedül a Szép-kártya maradt meg a kedvezményes cafetéria elemek közül. Indulhat is tehát a számolgatás, mi éri meg jobban majd 2019-ben.

Választási lehetőség kevés van, de éppen ezért van is tétje a most már törvényben rögzített változtatásoknak. A különféle cafetériás juttatásoknál a Szép-kártya kivételével megszűnik az adókedvezmény. Az egyik választási lehetőség a megszűnő adókedvezményes cafetériaelemek béresítése, ahol persze a munkavállaló az eddigi nettó, a munkaadó viszont az eddigi bruttó juttatáshoz fog ragaszkodni. Néhány elemet persze megtarthat adókedvezmény nélkül is a munkáltató, például ha egy cafetériás juttatás nyújtására egy szolgáltatóval hosszabb távra szerződött, de hát ez többe is fog neki kerülni, kérdés, minek a rovására - írja közleményében a blokkk.com.

És mindehhez hozzátartozik az is, amiről kevesebbet hallani - emlékeztet a portál, hogy azért 2019-ben is lesz béremelés, hiszen lesz munkaerőhiány is, amibe beleolvadhat a cafetéria béresítése is, így nem fog a munkavállaló kevesebbet hazavinni hó végén a korábbinál, hanem a várhatónál kisebb lesz a bérnövekmény.

Erre megy a Szép-kártya nagyja

A munkaadók részéről a cafetéria lelke az adókedvezmény, így ha ezzel élni akar, akkor csak a Szép-kártya marad. Szerencsére annak három zsebe van, bár korlátozásokkal, éves keretösszegekkel. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet minden régi cafetériát ide átnyomni, de előreláthatóan nőni a fog Szép-kártya juttatások összege - olvasható a közleményben.

És ezzel inkább a vendéglősök járhatnak jól, hiszen nem minden munkavállaló igényli, vagy eleve meg sem engedheti magának, hogy többet, vagy egyáltalán turistáskodjon. Így marad a vendéglő, munkaidőben is persze, ahol van, ott munkahelyi étkezdében.

Az eddigi számok ráadásul azt mutatják, hogy ez korábban is így volt, a Szép-kártya pénzek nagyja, 70 százaléka a vendéglátásba folyt. A szálláshelyeknek csak a kisebbik fele jutott.2017-ben egyébként másfél milliónál is több volt a Szép-kártya birtokosok száma. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a Szép-kártya juttatás alapján öt esztendő alatt összesen legalább 470 milliárd forintot költöttek el a családok.

Ennek a pénznek azonban csak alig több mint ötöde ment el a szálláshelyeken. Ami a szálláshelyek összes bevételének 10 százaléka alatt mozgott. A belföldi turisztikai költekezésben persze már tetemesebb a súlya, 20-25 százalék között hullámzott az elmúlt években.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk