16 °C Budapest

Oázis a betondzsungelben: filléres ötletekkel varázsolhatod újjá városi erkélyedet

2019. április 3. 12:30

Parányi zöld sziget a városi betondzsungelben: mindössze néhány négyzetméteres erkély is elég, a méret nem akadály. Tippeket adunk, hogyan lehet a lehető legjobban berendezni a legkisebb balkont is, és megnézzük, mindez mégis mennyi pénzből valósítható meg. Segítünk abban is, mit érdemes ültetned a balkonládákba, így saját konyhakerted is lehet, nem kell többé vagyonokat hagynod a piacon.

Nem kell hatalmas kert ahhoz, ha valaki kertészkedni szeretne. Bőven elég egy néhány négyzetméteres erkély is. Igaz, ez esetben nagyon okosan kell gazdálkodni a rendelkezésre álló térrel.

Fontos a praktikum, a kis helyigényű, több funkciós bútorok jelentenek megoldást

 - közölte megkeresésünkre a KIKA bútoráruház, hozzátéve, a bútorok kiválasztásánál figyelni kell arra is, hogy erős szelet, viharokat kell kiállniuk, így olyan robosztusabb darabokat érdemes választani, melyeknek nem árt, ha esetleg órákon át áztatja őket az eső.

Egy-egy összecsukható asztalt már 16 ezer forintért kaphatunk, kerti széket pedig 9 ezer forinttól szerezhetünk be az áruházláncnál. Jó megoldás lehet olyan asztal vásárlása is, amely tároló résszel is rendelkezik, ezzel rengeteg helyet takaríthatunk meg. Ha nagyobb tér áll rendelkezésünkre, választhatunk balkonszettet is, ez viszont kicsit drágább: 45 ezer forintnál kezdődnek. A terasz berendezésére ez a hónap több szempontból is ideális: a KIKA-tól megtudtuk, hogy minden termék 14 százalék kedvezménnyel lesz megvásárolható április 6-án és 7-én.

Ha kicsi az erkély, érdemes kihasználni a teret függőleges irányban is: jó választás például a felakasztható virágtartó, vagy be lehet szerezni egy létrát, a falnak támasztani, a lépcsőfokokat kaspókkal, kerti dekorációval díszíteni, míg a létra mögötti holttérbe tudunk pakolni

 - javasolja a bútorlánc. Ha a bútorok megvannak, jöhetnek a kiegészítők, amelyekkel otthonosabbá varázsolhatjuk az erkélyt. Egy-egy díszpárna vagy asztalterítő feldobhatja a balkont, de nagyon figyelni kell arra, milyen színeket választunk: a sötét színek optikailag kicsinyítenek, ezért tőlük a tér nyomottá válik, a világos színek viszont tágítják a teret, így a helyiség nagyobbnak, magasabbnak tűnhet.

Ennyiből rendezheted be az erkélyedet

Kerti műanyag szék: 3 999 Ft
Összecsukható szék: 8 990 Ft
Összecsukható asztal: 15 990 Ft
Két üléses pad: 15 990 Ft
Asztalka tárolóval: 17 990 Ft
3 részes balkonszett: 44 900 Ft

Forrás: KIKA

Élet a muskátlin túl

Aki kedvet érez a kertészkedéshez, annak érdemes virágokat, zöldségeket, fűszernövényeket ültetnie. Nem kell ehhez nagy rendelkezésre álló tér: elég, ha beszerzünk néhány kaspót vagy színben egymással harmonizáló, mutatós virágtartó szettet. A sok kicsi helyett választhatunk néhány nagyobb virágtartót is, ezekbe akár epret, vagy paradicsompalántákat is ültethetünk.

Ha szeretnéd, hogy az erkély egész nyáron színpompás virágokkal legyen tele, érdemes már áprilisban egynyári virágokat ültetni, amelyek folyamatosan, egész nyáron, egészen a fagyokig nyílnak. Kezdő balkonkertészeknek jó választás lehet például a körömvirág, a büdöske vagy a petúnia.

Fűszernövényeket is ültethetünk, akár cserépbe vagy virágládába is: most kell elvetni - többek között - a borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor magját - írja Bálint gazda. A fűszernövények ára változatos képet mutat a különböző áruházakban: átlagosan 500-1000 forint körüli összeggel érdemes számolni. Ha epret szeretnénk ültetni, 600-800 forintért kaphatunk palántát.

Májusban már ültethetünk paradicsom palántákat is az erkélyre, érdemes olyan fajtát választani, amelyek nem nőnek nagyon magasra: ilyen például cseresznye- és a koktélparadicsom. Szintén májusban érdemes elültetni az előnevelt, piacon vagy kertészetekben beszerezhető paprika palántákat is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a fajtának megfelelő cserépbe ültessük a növényt, van ugyanis, ami mindössze 30 centiméter magasra nő, ám olyant is kaphatunk, amelyik eléri az 1 métert is, és ha túl kicsi a cserép, az nem fog megfelelően fejlődni és termést sem biztos, hogy hoz majd.

Paradicsom vagy paprika palántákat már pár száz forintért kaphatunk, érdemes elmenni a legközelebbi piacra. A fővárosban működő kertészetekben és barkácsáruházakban talán valamivel drágábbak, de nem jelentősen: 500-800 forint közötti összegért szerezhetjük be őket.

Vagyis kevesebb, mint tízezer forintból zöldellő kertet varázsolhatunk a legkisebb erkélyre is úgy, hogy közben magunk termelhetjük meg az általunk fogyasztott paradicsomot, paprikát vagy épp epret.

A világításról sem szabad megfeledkezni: led lámpákkal, szolár lámpákkal, szélcsend esetén pedig gyertyákkal, mécsesekkel tehetjük hangulatossá az erkélyt. Érdemes beszerezni szúnyogriasztó gyertyákat is, ami esztétikus, és kifejezetten hasznos a nem kívánatos rovarok ellen.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a KIKA Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm