2021. március 1. hétfő Albin

Nyakunkon az ajándékpara: így a lusták sem nyúlhatnak mellé!


Az évvégi ünnepek közeledtével járványszerűen terjed az ajándékozási láz. A jó és az örök gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, az akcióvadászok fekete pénteken, az online shoppingolók kiberhétfőn indulnak bevetésre. A mindent az utolsó pillanatra hagyók december 24-én rohamozzák meg az üzleteket, pedig fekete és pirosbetűs ünnepektől függetlenül is érdemes ugyanazt a stratégiát követni: kérdezz, tervezz, számolj - és csak ezek után vásárolj!

Az ajándékvásárlás legnagyobb csapdája, hogy mindenáron meglepetést szeretnénk okozni - hívja fel a figyelmet a Cetelem. Ezért aztán nem kérdezünk, sőt, meg sem halljuk a kívánságokat, az elejtett félmondatokat vagy a finom utalásokat. Hiszen, ha megvennénk, amit szeretne, akkor abban mi lenne a meglepetés? Majd megveszi magának! Valójában az ajándék célja nem a meglepetés, hanem az örömszerzés - ezt tartsuk mindig szem előtt, ha jól akarunk választani!

A másik tipikus buktató a leárazás. Karácsonyon innen, fekete pénteken túl mindenhonnan akciós feliratok kacsingatnak ránk. Mielőtt azonban lecsapunk egy-egy kihagyhatatlannak tűnő ajánlatra, mindig tájékozódjunk a vásárlással járó összes költségről, hasonlítsuk össze az árakat, hogy megtaláljuk a legolcsóbbat! Rengeteg árösszevető oldal van, ahol egyszerűen utánajárhatunk, hol találjuk meg a kiszemelt ajándékot a legjobb feltételekkel. Ráadásul abban is eligazítást kapunk, mennyire megbízható egy-egy webshop, ha végül online vásárlás mellett döntünk.

Számolj!

Tervezzük meg előre a várható költéseket: legyen egy listánk, amin szerepel, hogy kit és mivel szeretnénk megajándékozni, és ez mekkora összegből valósítható meg. Év végével megugranak a kiadásaink, ezért vásároljunk okosan: az esedékes számlák rendezése nem várhat, viszont a kosarunkba kerülő műszaki cikkek, háztartási berendezések, drágább barkács vagy sport felszerelések árcéduláján szereplő összegeknek nem feltétlenül kell az amúgy is szűkös decemberi költségvetésünket terhelniük.

Ha úgy látjuk, az ajándékok egy részét érdemes lenne részletekben törleszteni a jövő évben, több lehetőségünk adódik. Számos boltban és webáruházban akár munkáltatói igazolás nélkül, gyors ügyintézés mellett vehető igénybe áruhitel.

Vásárolj!

Miután megvan a terv, nyakunkba vehetjük a várost - de talán szerencsésebb virtuális beszerzőkörútra vállalkoznunk, hiszen az ajándékvásárlás körüli legnagyobb stresszt a tömeg, a forgalmi dugók és a sorban állás okozza. Az internet segítségével nem csupán a legolcsóbb ajánlatot találjuk meg könnyedén: amennyiben házhozszállítást kérünk, vagy egy közeli automatába rendeljük a csomagot, cipekednünk sem kell.

Nem érdemes persze az utolsó pillanatra hagyni a döntést, hiszen karácsony közeledtével annyira besűrűsödhet a forgalom, hogy bizonytalanná válhat, időben megérkezik-e minden. Az ár mellett a minőséget sem érdemes szem elől téveszteni: egy silányabb termék a végén többe kerülhet a sorozatos javítások miatt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked