11 °C Budapest

Nincs tovább: filléres kedvencüktől búcsúzhatnak a magyar vásárlók

2018. október 6. 11:32

2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat Magyarországon. Ez és egyéb összetett "intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földet legalább olyan állapotban tudjuk továbbadni, ahogy kaptuk" - idézi Makai Martina helyettes államtikár egy budapesti fórumon elhangzott szavait a 444.hu.

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal - mondta Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár egy pénteki budapesti fórumon. Hozzátette:

2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat.

"Az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földet legalább olyan állapotban tudjuk továbbadni, ahogy kaptuk" - fogalmazott a The Universal Sea - Pure or Plastic?! fenntarthatóság és művészet című nemzetközi konferencián. Felidézte, hogy Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő 2012-ben, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát: hat év alatt a felére, azaz fejenként 160-170 darabról 80-ra.

Nem mindenki örül a lépésnek

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a nejlonzacskók boltokból való teljes kivonásának gondolata eléggé megosztja azokat a Pénzcentrum olvasókat, akik válaszoltak ezzel kapcsolatos szavazásunkon.

Tavaly júliusban tettük fel a kérdést, hogy mennyire tartják jó ötletnek, ha a nejlonszatyrok értékesítését teljesen megszüntetik a boltokban. 68 százalék értett egyet a felvetéssel, a válaszadók közel harmada (32 százalék) viszont elutasította azt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem