13 °C Budapest

Nincs megállás: további CBA-kat adhatnak el

2017. december 14. 09:00

Értesülésünk szerint Baldauf László CBA-alapító kiszállásával összefüggésben több CBA-s vezető is elgondolkodott azon, hogy hasonló útra lépjen. Legjobb boltjainak üzemeltetési jogait ugyanis már a Lidlnek adta át Baldauf László - a Portfolio értesülésével összhangban -, aki további tárgyalásokat folytat a kiszállásról. A CBA illetékese ugyanakkor lapunk kérdésére közölte, hogy Dienes Zoltán felügyelőbizottsági elnökön kívül más további vezetőségi tagok nem adnak át jogokat. Dienes Zoltán csak egyetlen boltot ad bérbe, úgy tudjuk, az Auchannak.

A legjobb Baldauf-boltokat elvitte a Lidl, így mit vehetünk most?

- hangzott el a kérdés az egyik multinacionális kiskereskedelmi vállalat magas beosztású tisztviselőjétől a cég főhadiszállásán azok után, hogy a piac számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a CBA több boltja is Lidl lesz.

A Lidl nagy csomagot vitt

Tegnap óta biztos, hogy Baldauf László érdekeltségének leépítésén dolgozik, ugyanis a Lidl bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy hét darab CBA üzemeltetési jogát átveszi Baldauftól. A 2017. december 11-ei bejelentés alapján a felek közötti megállapodás a következő boltokat érinti:

  • Center Veresegyház
  • Center Üröm
  • Center Szada
  • Budapest, Ferenciek tere
  • Budapest, Rákóczi út
  • Budapest, Remete
  • CBA-Aranyherceg

A Ferenciek terén lévő üzlet és a Rákóczi úti bástyái voltak a Baldauf-birodalomnak. Utóbbi azért is fontos, mert Baldauf karrierje "innen indult útjára", és vált a magyarországi kiskereskedelem leginkább meghatározó alakjává.

Baldauf pedig - úgy tudjuk - most további boltokról mondana le, amelynek kapcsán tárgyalásokat folytat.

Mások is kiszállnának?

A Spar a következő, akivel a Lidl után a CBA-alapító tárgyalásokat folytat boltjainak átadásáról

- mondta a Portfolio-nak a kiskereskedelmi folyamatokra rálátó forrásunk, aki úgy véli, hogy a CBA-Lidl volt a legnagyobb csomag, amiről egy füst alatt állapodtak meg.

Úgy fogalmazott, hogy Baldauf számos vidéki boltját "összekapcsolva" szeretné eladni, ugyanakkor a vevői oldalon szívesebben szemezgetnének a boltok között, ugyanis tartanak a gyenge vásárlóerőtől, valamint attól, hogy sokat kellene költeni a boltok felújítására.

A Spar lapunk kérdésére közölte: "természetesen ahogy a múltban, úgy a jelenben sem zárkózunk el újabb akvizícióktól - amennyiben ilyenekre lehetőség nyílik - hiszen hosszú távon elkötelezettek vagyunk a magyar vásárlók iránt. Ezt megerősíti az a tény is, hogy stratégiánk fő pillére az új üzletek átadása, valamint a már meglévő üzlethálózat fejlesztése. Ilyen célokra csak az idei évben közel 23 milliárd forintot fordítottunk". Arra azonban nem érkezett konkrét válasz, hogy tárgyalnak-e Baldauffal.

Baldauf "kivonulása" után más CBA-vezérek is fontolgatják a kiszállást, de erre a választások előtt nem érdemes számítani

- fogalmazott egyik forrásunk.

A választások előtt ugyanis nagyon kényes lenne, ha több vezető is kiszállna a CBA-ból, ugyanakkor kecsegtető, hogy most nagyon jó áron lehet továbbadni a boltokat, hiszen a plázastop és a folyamatosan növekvő kiskereskedelmi forgalom felfelé hajtja az árakat. Vagyis amelyik hálózat terjeszkedni akar, az csak úgy teheti meg, ha vásárol.

Értesülésünkre reagálva Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója lapunkkal közölte: nincs szó arról, hogy a "vezetőség többi tagja" szisztematikusan leépítené érdekeltségeit. Egyetlen Príma üzlet van, amit Dienes Zoltán, a CBA Felügyelő Bizottságának elnöke bérbe ad, ez pedig az Újhegy Bevásárlóudvarban lévő Príma üzlet.

Egy neve elhallgatását kérő forrásunktól úgy értesültünk, hogy Dienes az Auchannak adta bérbe az Újhegy Bevásárlóudvarban lévő üzletét.

Egyetlen bérbeadásról van szó, semmi egyéb üzletről nincs - mondta a Portfolionak Fodor Attila. Hozzátette, a franchise rendszer sajátossága az, hogy a tagok vesznek, illetve eladnak üzleteket, hiszen a gazdaságos működésre törekednek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem segített a szabályozás

A hazai boltok vesszőfutása a vasárnapi zárvatartással kezdődött el igazán - ahogy azt több tanulmány is kimutatta -, amikor a multik a hazai láncok rovására javítani tudták pozícióikat. Azután a jelentős minimálbér- és garantált bérminimum emelés tett be nekik idén, ami ráadásul jövőre is folytatódik. A humánerőforrás-igényes kiskereskedelemben ez komoly problémát jelent a tulajdonosoknak, ahogy az is, hogy a munkaerőhiány végett egyébként is mennek felfelé a bérek. A KSH és több piaci szakértő korábban úgy találta, hogy az online pénztárgépek bevezetése, valamint az ekáer-rendszer szintén a kisebb boltoknak tett rosszat.

A további szereplők kiszállása vontatott lehet, a CBA-sztori ugyanis politikailag rendkívül kényes a kormánynak, éppen ezért meg is akadályozhatják a leépítési folyamatot.

Ezzel összefüggésben egyik forrásunk úgy fogalmazott:

A lassú leépítést tartom valószínűnek.

A helyzet egyelőre egyáltalán nem abba az irányba mutat, hogy a kiskereskedelem nagyobb része kerül végül magyar tulajdonba, amit egyébként Orbán Viktor miniszterelnök többször célként tűzött ki. Mindezek miatt kulcskérdés lesz, hogy milyen szabályozás várható a kiskereskedelemben a választások után.

Megkerestük Baldauf Lászlót is a kiszállással kapcsolatban. Kérdéseinkre nem érkezett válasz, de Baldauf László üzleteivel kapcsolatban Fodor Attila kiemelte: Baldauf László jelenleg nem kíván nyilatkozni, amennyiben megállapodás születik üzleteinek további hasznosításával kapcsolatban, úgy erről tájékoztatni fogja a sajtót is.

Mit lép a GVH? Mit lép a Lidl?

A versenyhivatal minden bizonnyal nem gördít akadályt az eddig ismertté vált változások elé, hiszen Baldauf 7 CBA-s boltjának átvétele nem jelent óriási piaci átrendeződést a 170 bolttal rendelkező Lidl esetében.

A boltok átvétele minden bizonnyal átszervezést is jelent majd: a Lidl jóval hatékonyabban üzemelteti egységeit, mint a CBA. A blokkk.com ezzel kapcsoaltban arra hívja fel a figyelmet, hogy az egy főre jutó árbevétel a Lidlnél a legtöbb az élelmiszereláncok körében, 80 millió forint körül mozog, ugyanez a CBA-Baldauf Kft-nél 23 millió forint volt 2016-ban. (Igaz, az eladott boltok vélhetően nem a CBA-átlagot testesítik meg, hanem annál jóval hatékonyabban működhettek.)

Értesülésünk szerint Baldauf komolyan harcol a dolgozókért, a tárgyalásokon állományi kérdések is rendre felvetődnek.

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem hazai láncok veszik meg a CBA-üzleteket. Erre az a válasz, hogy a hazai üzletláncok nem biztos, hogy meg tudnák vagy akarnák venni a boltokat, nem is abba a súlycsoportba tartoznak, mint a multik, ugyanis nem elég tőkeerősek hozzá.

Már nyugdíjba vonult
Azt már egy ideje tudni lehet, hogy az idén 76 éves Baldauf László nyugdíjba vonult. A CBA elnöki pozíciójától 2016. január 1-jétől megvált, azóta az elnöki pozíciót Lázár Vilmos tölti be. Baldauf László lemondását az MTI tudósítása szerint 2015. november 24-én, a cég hivatalos taggyűlésén jelentette be, ahol örökös tiszteletbeli elnöknek választották meg. Baldauf az élelmiszer.hu-nak adott interjújában foglalta össze karrierje kezdetét és a CBA-sztorit. "1955. szeptember 1-jén a Csemegénél kezdtem meg tanulóéveimet. 17 évesen boltvezető helyettes lettem a Ferenciek terén lévő üzletben.19 évesen kineveztek boltvezetőnek a Keleti pályaudvar környékén működő 46-os számú Csemegébe, majd sorra jött a többi feladat, a Szent István körúti 20-as számú Csemege, majd 1972 végén a legendás hírű Blaha Lujza téren működő éjjel-nappali" - sorolta Baldauf, kiemelve: "aztán 25 év munkaviszony után 1980-ban otthagytam a Csemegét és magánzó lettem". Zöldség-gyümölcs boltjai voltak szerte a városban, később fagylaltozókat nyitott, majd egy Delikát boltot is. "Ekkortájt írták ki a közért tendert, és jött az ötlet, hogy néhányan alakítsunk egy beszerzési társulást, mert így 20 százalékkal olcsóbban juthatunk üzletekhez. Tíz kollégámmal, 17 üzlettel 1992-ben indult el a CBA-sztori" - mondta Baldauf.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem