2018. március 19. hétfő József, Bánk

Nesze neked áfacsökkentés: csúcson az alapvető élelmiszerek ára

Hiába csökkent decemberben az élelmiszerek árindexe, összességében 2017-ben az éves átlag 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket.

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak decemberben, különösen a növényi olajok és a tejtermékek ára esett nagyot - derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, ma megjelent élelmiszerár indexéből. A havi mutató, amely az alapvető élelmiszerek nemzetközi piacokon tapasztalható ármozgásait követi le, 169,8 pontjával 3,3 százalékkal volt lejjebb novemberi értékéhez képest. Hiába azonban az év végi gyengülés, a FAO

élelmiszerár-index éves átlaga (174,6) 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-osat, kiérdemelve az elmúlt három év legmagasabb éves értéke címet is.

A tejtermékek árindexe majd 10 százalékoat zuhant decemberben a hatalmas exportkészletek és a tejporok, illetve a sajt és vaj iránti visszafogott kereslet együttese miatt. Ennek ellenére a mutató éves összesítésben 31 százalékkal volt fölötte az azt megelőző évinél. A növényi olajár-index 5,6 százalékot csökkent novemberhez képest a pálmaolaj árának esése miatt - utóbbi a felgyülemlett maláj és indonéz készletekkel magyarázható. Ami, cserébe, a szójaolaj jegyzését is lefele nyomta. 2017-ben ezen alindex szintje összességében 3 százalékkal volt magasabb a korábbi évhez képest.

A cukor árindexe szintén lejtmenetben volt (-4,1 %) a szezonális behatások és az előttünk álló év nagyobb kínálatának reményében. Átlagosan ezzel 11,2 százalékkal volt alacsonyabb a cukorárak szintje tavaly, mint két évvel korábban. Lényegében változatlan maradt azonban a gabonafélék összesített ára, a trend már a harmadik hónapja kitart: a búza árának gyengülését ellensúlyozta a kukorica és rizs drágulása. A 2017-es átlag 3,2 százalékkal haladta meg a 2016-ost, de még így is 37 százalékkal kevesebb volt a 2011-es rekordértéknél. A húsárak valamelyest erősödtek decemberben, és jelentősebben (9 %) az év során.

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk