15 °C Budapest

Nem sajnálják a pénzt a magyarok: van, aki 400 ezret költ ajándékokra

2018. november 16. 15:03

Noha a legtöbben 10-50 ezer forintot költenek a karácsonyi ajándékokra, akad, aki 400 ezer forintot hagy idén az üzletekben.

Bár a legtöbben nem terveznek többet költeni karácsonyi ajándékra, mint tavaly, a bevásárlás így is megterheli a pénztárcát. A megkérdezettek többsége átlagosan 10-50 ezer forintot költ karácsonyi ajándékra, és a bevásárlóközpontban tolongani továbbra is népszerűbb, mint az online vásárlás, derült ki a Jófogás online kutatásából.

A többség 50 ezer alatt maradna

A Jófogás csapata több mint 10 ezer internetezőt kérdezett meg karácsonyi vásárlási szokásairól. A felmérés szerint a felhasználók legnagyobb része, 38 százaléka, több, mint hat szerettét lepi meg. Az eredményekből az is kiderült, hogy

  • a megkérdezettek többsége (40 százaléka) igyekszik 50 ezer forint alatt letudni az ajándékvásárlást,
  • szép számmal vannak olyanok is (18 százalék), aki mindössze 5-10 ezer forintot tudnak (vagy akarnak) e célra fordítani,
  • a válaszadók negyede 50-100 ezer forint között költ,
  • 100-200 ezer között 8,
  • 2-300 ezer között 3,
  • míg 3-400 ezer forint közötti összeget 4 százalék engedhet meg magának,
  • és kb. 2 százalék 400 ezer forintnál többet szán szeretteire.

Érdekesség, hogy a kitöltők több, mint fele (52 százalék) nem tervezi, hogy többet költ, mint tavaly, viszont több mint egy tizedük (13 százalék) magasabb összeggel számol, míg 35 százalékuk egyelőre nem tudott erről nyilatkozni.

A pláza továbbra is veri a webshopot, de legalább időben kezdjük a beszerzést

Úgy tűnik, hogy a tömeg, a hosszú sorok és az esetleg épp az orrunk előtt elfogyó készletek továbbra sem tartják vissza a fogyasztókat attól, hogy a karácsonyi vásárlás klasszikus formáját, vagyis a boltokat válasszák. Mindössze 32 százalék tervezi, hogy idén webshopban szerzi be a meglepetést, míg 68 százalék a bolt mellett tette le voksát.

Arra is fény derült, hogy a megkérdezettek többsége (36 százalék) időben, már december elején elkezdi a vásárlást, sőt sokan (30 százalék) már ősszel elindítják az ajándékvadászatot. 16 százalék egy-hét héttel az ünnepek előtt indul beszerző körútra, míg 19 százalék vallotta be, hogy mindent az utolsó pillanatra hagy.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem kell csődbe menni a szeretet ünnepén

Használt cikket a megkérdezettek 36 százaléka adna ajándékba, ami azért is örömteli, mert azt mutatja, hogy sok az olyan tudatos vásárló, aki a pénztárcája mellett a környezetvédelemre is gondol. 2017-ben a Jófogás felhasználói 200 000 tonna szén-dioxidtól óvták meg a Földünket azzal, hogy másodkézből vásároltak. Ez azt jelenti, hogy annyi CO2-t takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten!

Az sem mellékes, hogy sok esetben kis keresgéléssel, szinte vadonatúj termékeket találhatunk jelentősen olcsóbban. A kézzel készített, DIY ajándékok is kímélik a bukszát, illetve jó ötlet lehet, ha előzetesen érdeklődjünk, hogy kinek mire van szüksége. Így elkerülhetjük, hogy felesleges dologra adjunk ki pénzt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm