Nem mindegy, milyen mosogatószert használsz: mutatjuk ár-értékben a legjobbakat

2020. február 20. 10:29

Makulátlanul kerültek ki a kézi mosogatószerek a termékcsoport fogyasztóvédelmi vizsgálatából, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vegyipari laborja a 16 ellenőrzött árucikk közül egyen sem talált fogást. A szakemberek összegzése szerint tíz tányér elmosogatásának költsége a tesztelt típusok használatával 1 és 9 forint között mozog.

Az ellenőrzés során a megfelelő zárhatóságot, a feltüntetett összetevők mennyiségét, a bőrrel érintkező termék kémhatását (pH-értékét), a címkén olvasható tájékoztatás helytállóságát vizsgálták. A mosogatószerek mindegyike átment a próbán, használatuk tehát biztonságos, a vásárlók pontos, hiteles tájékoztatást kapnak összetételükről.

A labor az elmosható tányérszám alapján összemérte a termékek hatékonyságát is. A szakemberek 2 milliliter színezett zsiradékkal egyformán szennyezett tányérokat mosogattak el 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával. A mosogatást addig folytatták, amíg a mosogatólé felületén egybefüggő feloldatlan zsiradékfolt jelent meg. A legjobban teljesítő szer egy adagja 26 tányérral bírt el, a másik véglet mindössze 2 tányér megtisztítására bizonyult alkalmasnak.

A régről, jól ismert hazai gyártmányoktól a nemzetközi áruházláncok és bolthálózatok saját márkás árucikkeiig tartó, széles termékpalettára kiterjedő vizsgálat részletes eredménye szerint:

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: 

A tisztítószerek februári ellenőrzéssorozata összességében megnyugtató eredménnyel zárult. Az 50 különböző mosó-, mosogató- és fehérítőszer közül mindössze két hipó akadt fenn a rostán rosszul záródó kupakjaik miatt, ezeket azonnal kivontuk a forgalomból. A fogyasztóvédelem a háztartási cikkek tesztelése során is elsősorban a veszélyt jelentő termékek kiszűrésével védi a családokat. Ezen felül azonban a termékek ár-érték arányának összehasonlíthatóvá tételével is segítünk a vásárlóknak abban, hogy a pénztárcát kímélő, tudatos döntéseket hozhassanak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem