Nem is gondolnád, milyen sokat költesz a kutyádra: kiszámoltuk!

Pénzcentrum
2014. május 9. 05:25

Állatorvosi kiadások, balesetek, betegségek, póráz, etetés - csak néhány költség, ami rád vár, ha kutyád van. Apró kiadások, amik évek alatt óriásira duzzadnak. Érdemes mérlegelni, vállalni tudsz-e ekkora felelősséget és kiadáshalmot, mielőtt összekötöd az elkövetkező 10-15 évedet egy négylábúval.

Egy felelős állattartó aligha spórolhat kisállatán. Ritkán találni a többinél jóval olcsóbban dolgozó állatorvost, és ha például a kullancs- vagy bolhairtó szeren szeretnénk spórolni, kutyánk egészsége bánja. A kötelező oltások hiánya is egészségügyi problémákat okoz, ráadásul óriási bírságot kaphatunk, ha hiányzik például a veszettség elleni oltás. És ha már a bírságokról esik szó: nem várt költségből akadhat bőven, hiszen a közteresek a póráz nélküli sétáltatás, vagy a szájkosár hiánya miatt is tölthetik a csekket. Emellett az etetési költség sem elhanyagolható. A Pénzcentrum.hu összeszedte, milyen költségekkel jár egy kutya tartása, miért luxus egy négylábú ma Magyarországon.

A horribilis költségek a "beszerzésnél" kezdődnek. Bár sokan menhelyi kutyát visznek haza, ott is illik, (vagy kell) fizetni, amikor elhozunk egy ebet. Minimum egy oltás árát a legtöbb állatokkal foglalkozó intézmény szívesen fogadja, ez általában 4000-10 000 forintot jelent. Ha valaki tenyésztőtől vásárol (itt tekintsünk el a szaporítóktól, akik gyakran az állatokat veszélyeztetve, a haszonszerzést tartva elsődleges célnak árulnak olcsóbb kiskutyákat), magasabb költségekre számíthat. A fajtatiszta kutyák 15 000 forintról indulnak. Az apróhirdetéses oldalak tanúsága szerint pedig a határ a csillagos ég, akár 300 000 forintért is választhatunk például egy Akita Inu vagy 900 000 forintért Fila Brasiliero, azaz brazil masztiff kölyköt.

Miután megvan az eb, jöhet az egészségügyi ellátás. Az alap kölyökkori oltások nem kötelezőek, de ha nem adatjuk be, súlyosan veszélyeztetjük az állat életét. A kombinált oltásokból négy kell, ez összesen 15 000 forintról indul általában. Plusz még egy parvo vírus elleni, 4500 forint körüli áron. A veszettség elleni oltásból (ha mondjuk tizenöt éves korú kutyával számolunk) tizenhét kell. Tarifája válogatja, de lehet 59 500 vagy éppen 102 000 forint is.

Rendeletileg csak a veszettség elleni oltás, a féreghajtás és 2013. január elseje óta a 4 hónapos kort betöltött kutyák esetén a mikrochipes megjelölés a kötelező. A mikrochip minimum 3500 forint. Ezek az indulóköltségek tehát, innentől minden betegség kezeltetése pluszban jön ezekhez, és a legtöbb helyen minden alkalommal vizsgálati díjat is kell fizetni a kezelési díjon túl, ez 3000-5000 forint körül mozog. Az Állatorvosi Kamara tájékoztatása szerint egy átlagos vérvizsgálat 7000-10 000 forint, egy kisebb műtét 15 000-25 000 forint, de egy csonttörés operációja akár 50 000-60 000 forint is lehet. Az egyedi tarifák mellett az ár attól is függ, mekkora termetű a kutya, illetve hogy mikor érkezünk az állatorvoshoz. Ugyanis az esti-éjszakai időben és hétvégeken, ünnepnapokon, azaz az ügyeleti időszakban a szolgáltatási díjakat 100 százalékos pótdíjjal terhelik. Ez azt jelenti, hogy az ár a duplája az alapáraknak.

Egyébként ha összehasonlítjuk a Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott hivatalos minimáltarifa táblázatot az egy-egy rendelőben tapasztalható árakkal, le fog esni az állunk. Hiszen a beavatkozások árát minden magán-állatorvos maga határozza meg, így több ezer forintos eltéréseket is találhatunk. Ha megtehetjük, azaz nincs szó sürgős ellátásról, tájékozódjunk előre az árakról, az interneten sok orvos árait átbogarászhatjuk. A rendelőkben pedig kötelező a legfontosabb árakat kiírni, úgyhogy legkésőbb ott még átnézhetjük, milyen kiadással kell számolnunk.

Az állat etetése sem olcsó mulatság, különösen azért, mert ha túl alacsony árú terméket választunk, könnyen árthatunk vele neki, mert ezekbe a tápokba például gyártási melléktermékek kerülnek bele, de baromfi toll-liszt, és baromfiürülék is van egy-két olcsó készítményben. Egy közepes termetű kutyát, ha konzervvel etetünk, napi egy darab kell a felnőtt kutyának. A kiszerelés az állat méretéhez igazodik, és az ár is: egy doboz 400 forinttól körülbelül 1000 forintos árskálán mozog. Ha száraztápot veszünk, egy közepes felnőtt kutyának vásárolhatunk egy 3 kilós kiszerelést 5600 forintért. Ha napi 30 dekát számolunk egy adagnak, ez 10 napra elég, és 560 forint a napi kajaköltségünk. A legolcsóbb talán, ha magunk főzünk az ebnek (persze ha nem számoljuk a maradékokkal való etetést, de attól aligha lesz kiegyensúlyozott táplálkozása a kutyának), szintén egy közepes méretűre számolva például marhaszívvel, rizzsel és répával a napi költség 250 forint, plusz a munkaidő, energia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek mellett azonban sok kutyának speciális tápra van szüksége, ami sokkal drágább az egyszerű eledeleknél. Például lehet kapni cukorbetegségre, májbetegségre, ízületi vagy veseproblémákra, de gluténmentes tápokat is. Ez utóbbiból például egy 12 kilós kiszerelés 12 000 forint, ez egy hónapra elegendő körülbelül (ismét közepes testűre számolva). De kapni ekkora kiszerelést 20 000 forintért is. Összességében tehát aligha úszhatjuk meg napi 500 forint alatt, ami egy hónapban 15 000 forintot jelent. És akkor még nem beszéltünk a jutalomfalatokról, amit esetleg tanításhoz használunk, vagy a fogtisztító rágcsákról, amiket a fogkőképződés megelőzésére adhatunk a kutyáknak.

Tehát az egyes költségeket átlagban nézve tizenöt évig élő kutyánkra tetemes summát költünk. Ha vesszük a kutya örökbefogadási költségét, mondjuk 10 000 forintot, ehhez hozzáadjuk az oltási költségeket 80 000 forintot, a chipet 3500 forintért, akkor 93 500 forintnál tartunk. Az etetése havi 15 000 forinttal számolva a tizenöt év alatt 2 millió 700 000 forint. Ehhez hozzájöhet a minden egyes alkalommal kifizetett állatorvosi vizsgálati díj, ne adj isten műtéti költségek, gyógyszeres kezelések, és egyéb költségek, így könnyen elérhetjük a 3 millió forintot.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem