2020. október 1. csütörtök Malvin

Nem gyártunk, viszont sokat vásárolunk


Az ipari termelés volumene 0,9 százalékkal haladta meg novemberben az előző havi szintet. Ez összességében nem mondható rossz eredménynek, de a gyenge összképen alig változtat, az ipari trend továbbra is gyakorlatilag stagnálónak mondható. A kiskereskedelem viszont 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértéket.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2016. novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal emelkedett. 2016. január-novemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ezzel szemben az ipar nem ment ekkorát: Két egymást követő hónapban emelkedni tudott havi alapon az ipari termelés volumene (2% után 0,9 százalékkal), ám ezzel is csak a a nyár végi teljesítményéhez tudott visszakapaszkodni a szektor. A novemberi termelés kisebb a tavalyi tavasz, de még a 2015-ös ősz szintjénél is.

A 2016-os éves átlagos növekedés tekintetében a decemberi hónap arról fog döntetni, hogy 1% alatti vagy feletti számot látunk majd. (Inkább előbbire tippelnénk, az év végi leállásokról szóló hírek alapján.) A megelőző évek 6,5% körüli dinamikájához képest ez érezhetően igen visszafogott eredmény.

A Portfolio.hu elemzői szerint a lassulás mögött az első számú húzóágazatnak számító járműgyártás száguldásának vége áll. Egyrészt a nagy kapacitásbővítések időszaka is véget ért (majd 2018-ban kezdődik újra), másrészt összességében a termékpaletta is modellváltásokra vár, addig nem lesz érdemi felszökkenés. Ugyanakkor érdemes megjegyezni azt is, hogy nem csak az autóipar, hanem a többi ágazat lendülete is alábbhagyott, ami összefüggésben lehet a világkereskedelem akadozásával.

 

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó