13 °C Budapest

Nem csak a fővárosban zsíros befektetés az ingatlan: itt is megéri vásárolni

2019. június 27. 12:03

A KSH legfrissebb országos lakbérfelmérési adatai alapján, ugyan az elmúlt években nagyon jól járt, aki az egyik fővárosi slágerkerületben vett befektetési céllal panellakást, mára viszont a fővárosban egyre alacsonyabb hozamok érhetők el. Aki azonban szemfüles, még remek ajánlatokat találhat a vidéki nagyvárosokban.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének, illetve a KSH ezen héten publikált adatainak tükrében egyértelmű tendencia látszik kirajzolódni: a korábban igencsak jövedelmező fővárosi, kiadási célú ingatlanbefektetés ma már csak különös odafigyeléssel valósítható meg. 

Hitelre van szükséged? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen megtalálhatod a legolcsóbb megoldást!

Vége azoknak az időknek, amikor minden lakással nagyon jól lehetett keresni. Ebben a helyzetben különösen fontos olyan szakértő bevonása a vásárláskor, aki tisztában van a piaci folyamatokkal és lehetőségekkel. Ma már például a belvárosi V. kerületben, ha pusztán csak a bérleti hozamot vesszük számításba, nem éri meg annyira befektetni, azonban Pécs és Szeged még mindig az átlagnál jóval magasabb, évi 7-8 százalékos megtérülést ígér

- mutat rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A KSH legfrissebb adatai hiánypótló módon mutatja meg a lakásbérlők társadalmi összetételét. Kiemelten fontos látni ugyanis a bérbeadók számára, hogy, hol, kinek és mennyiért tudják meghirdetni és utána jó eséllyel kiadni az ingatlant. Az adatok alapján viszonylag jól meg lehet jósolni, hogy valószínűleg családi-, párkapcsolatban élő lesz az illető, aki munkahely miatt keres albérletet, illetve vidéken rokonokon, ismerősökön, Budapesten pedig interneten keresztül fogja megtalálni a lakást.

Az ingatlanpiaci ciklusok, vagyis a le- és felívelés időszakai a nemzetközi és hazai tapasztalatokat figyelembe véve, körülbelül nyolc évig tartanak. Mivel a meredek ingatlan áremelkedés 2013 óta tart, a következő években valószínűleg már csak lassuló ütemben fognak tovább nőni a négyzetméterárak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bérleti díjak emelkedésében nincs hasonló, általános érvényű előrejelzés, ám a hozamszintekben inkább további csökkenés várható.

Hiába hozhat jelentős áremelkedést a növekvő újlakás áfa az elkövetkezendő években, az újépítésű lakás továbbra is a befektetők kedvence lehet, hiszen például a főváros frekventált kerületeiben ma is minden második-harmadik új lakóingatlant e céllal vásárolnak. Az idén várható nagy átadási hullám időszakosan ugyan emeli a kínálati oldalt, azonban a megemelkedő áfa és építési költségek miatt az elkövetkezendő években kevesebb projekt indulhat el, s a jelenlegi keresleti szintet feltételezve, ezek lakásai hamar elkelhetnek. 

Érdekes különbségek vannak ingatlantípusonként is: egyértelmű, hogy a panelek bérleti díja öt év alatt - jóval a téglalakások szintje felett - átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel és tégla lakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség, ugyanakkor egyértelmű, hogy öt évvel ezelőttre visszatekintve, a legjobb befektetést azok csinálták, akik panellakást vettek kiadási céllal. Az elmúlt 5-6 év során a panellakások visszanyerték becsületüket a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem