13 °C Budapest

Nem bíznak a vásárlók ezekben a tartós cikkekben: ilyen árak mellett nem is csoda

MTI
2020. augusztus 12. 10:31

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, augusztusban viszont a várakozások kissé romlottak: a júliusi mínusz 26,9 pontról mínusz 29,6 pontra süllyedt a mutató - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérésének adatai alapján. Hozzátették, hogy ez kedvezőbb a júniusi mínusz 32,8 pontnál, de sokkal rosszabb a válság előtt, márciusban mért mínusz 12,1 pontnál.

A közlemény szerint a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleményét tükröző index júliusra az áprilisi esés kétharmadát dolgozta le, majd augusztusban a júliusi emelkedéssel közel azonos mértékben romlott. A magyar gazdaság jövőbeni helyzetének megítélése viszont augusztusban is jelentősen javult, négy hónap alatt az áprilisi esésének 70 százalékát dolgozta le a mutató.

Áprilisban legnagyobb mértékben a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozások zuhantak, majd három hónapos javulás után augusztusban - igaz csak hibahatáron belül - de újra romlottak, így négy hónap alatt ez a mutató az áprilisi esésnek csak 54 százalékát tudta ellensúlyozni. Áprilisban a sokkhatás legkevésbé az emberek saját jövőbeni megtakarítási képességet érintette, ráadásul május-júliusban a mutató a márciusi szintje fölé emelkedett, augusztusban viszont jelentősen csökkent az értéke.

Az inflációs várakozások viszont enyhültek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit az előző hónaphoz képest érdemben romlónak, míg a következő egy évre vonatkozóan némileg javulónak (bár továbbra is kedvezőtlennek) érzékelte augusztusban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm