2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Nem bírnak magukkal ezek a webshoppok: ki se várják a Black Fridayt, már akcióznak


Hivatalosan november 27-én, pénteken tartják az üzletek a Black Fridayt; akciókkal, leárazásokkal, készletkisöprésekkel ösztönzik majd vásárlásra a magyarokat is. Látható viszont, hogy a webáruházak nem várták ki a fekete pénteket: már ma is akciók özönét zúdítják a vevőkre. Viszont minden bizonnyal idén bőséges lesz a felhozatal Black Friday napokból már csak a járványhatás miatt is: a webpiacon a Black Friday novembere lenyomja a webes ajándékvásárlás decemberét, átlépve a 100 milliárdos határt.

A naptár és a hivatalos számolgatás szerint november 27-én lenne a Black Friday napja. De hát nem mondhatjuk, hogy pontosan, hiszen előreláthatóan folytatódik majd az a magyar Black Friday hagyomány, mely alapján lesznek webáruházak, akik a naptárban előbbre lapozva csapnak bele ezzel a címkével az akciózásba.

Már csak azért is, mivel a web sem száguldott a legutóbbi hónapokban a szokásos sebességével, inkább az élelmiszeres webvásárlásokban húznak bele a vásárlók. A hagyományos boltos termékpiacok pedig olyan visszaesést mutatnak, ami nyilván a weben is érződik, óvatosan nyitogatja a pénztárcáját a vásárló, bárhol bármit is vesz: a hagyományos iparcikkes boltokban a vásárlások értéke zuhan, a webes vásárlásokban pedig a növekedés üteme pottyant lejjebb a "szokásosnál".

Már akad, aki ma robbantott és kiírta, hogy Black Friday

Így nem véletlen, hogy egy hónappal a hivatalos Black Friday előtt is ezerrel száguldoznak az akciók, hangolnak a webáruházak. És felbukkant az első Black Friday is, megtoldva a maraton szócskával. De a többiek sem maradnak le nagyon: az itt vannak az év várt akciói mellett találhatsz szörnyen jó árakat, őrült leárazást, wow menő árakat, szülinapi cseremániát. A szorgosabbak már nem is a Black Friday napjára, hanem a karácsonyra tekernek segítünk mesés karácsonyi illatot varázsolni otthonodba, boldog karácsonyt címekkel. De akad, aki csak annyit biggyeszt oda, hogy halloween.

Úgy egyébként a legnagyobb webáruházak közül az eDigitál az, már évek óta egy héttel beelőzte a többieket a Black Friday napjával. Most viszont kérdés, hogy az új tulajdonosa, az eMAG, aki kivárta eddig kivárta a hivatalos dátumot, mit enged neki. A Media Markt pedig többször is megnyomta a gombot az előző esztendő novemberében, háromszor is, ha jól számoltuk, nehogy valamelyik pénteken hiányozzon a Black Friday névsorból.

2020-ban a Black Friday is más lesz

De hát azért az elmúlt nyári hónapok fejleményei óvatosságra is intenek az előretekintésben, ráadásul napjainkban fut felfele a második hulláma a járványnak, és ez még egy darabig sajnos el fog tartani, ráadásul nem tudni, meddig. Az elmúlt években a webáruházak novemberi bevétele 40%-ot közelítő ütemben ugrott meg a korábbi év Black Friday akciókkal tűzdelt hónapjaihoz képest.

Kivétel csak egy esztendő volt, 2019, amikor "csak" negyedével ugrott a webpiac. És növekedési ütemben le is körözte a webpiac novembere a decembert, amit nézve ismét csak a 2019-es esztendő volt kivétel. Tehát a kocka fordulhat kedvező piaci helyzetben is.

A webes november lekörözi a decemberit?

2020-ban előreláthatóan novemberben többet fognak költekezni a családok a webáruházakban, mint decemberben. Az elmúlt években nem ez volt a jellemző (2016-2019 között), ismét egy kivétellel. De hát a járvány diktálta óvatosság és a kitapintható bizonytalanság a mindennapi életvitelünkben a vásárlási szokásokban ebbe az irányba mutat. És azért egy rekord is várható, a webáruházak havi forgalma túllépi a 100 milliárd forintos lélektani határt. Nos, ebben a határvonalban a korábbi években nem volt eddig kivétel, 2020-ban viszont volt, az áprilisi boltzár idején:

A járvány a tavaszi hónapokban már dobott egyet a webáruházakon, de hát ez nagyon nem volt nehéz mutatvány, hiszen az iparcikkes boltok március közepétől már csak 15 óráig lehettek nyitva (a legtöbben pedig általában délután indulnának vásárolni), 28-tól pedig be kellett zárniuk, és ezt követően a vidékiekbe csak május 4-től, a fővárosiakba és a Pest megyeiekbe 18-tól lehetett menni.

Ebben a két hónapban aki tornacipőt, vagy könyvet akart venni, annak maradt a web. Tehát ez egy kényszerpálya volt a vásárlók számára, de a piac az piac, a webáruházak bevétele pedig pokoli nagyot ugrott, hiszen például egy tornacipőt csak náluk lehetett megvenni:

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk