7 °C Budapest

Negyven százalékkal nőttek a bérek, mégsincs elég alkalmazott a magyar boltokban

2017. november 10. 19:30

180 milliárd forinttal több a boltosok bérköltsége a négy évvel korábbihoz képest, amely 40 százalékos emelkedést jelent. Ugyanezen idő alatt a túlóraszám 30 százalékkal növekedett.

2017 január-augusztus között némileg csökkent a túlórák száma a boltokban, áruházakban. Év közben általában hullámzik a túlóraszám, időszakonként túl is lépte 2017-ben a korábbi szintet, de összességében mérséklődött a rendes munkaidőn túli foglalkoztatás - áll a blokkk.com közleményében. A munkaügyi szabályok szerint egyébként évente 250 túlóra engedélyezett, kollektív szerződés esetében ez lehet 300 óra.

A túlórák után 50 százalékos bérpótlék jár, de helyette adhatnak szabadidőt vagy pihenőnapot is. Ha a túlóra heti pihenőnapra, vagy munkaszüneti napra esik (utóbbi napokon egyébként a boltok többsége nem nyithat ki), akkor már 100 százalékos pótlék jár. De akkor is jár 50 százalék pótlék, ha ebben az esetben kap szabadidőt vagy pihenőnapot a túlóráztatott dolgozó.

Valószínűleg a munkaerőhiány miatt a boltos alkalmazottak többnyire túlórapótlékot kapnak a pihenőnapok helyett. 2017 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest ugyan kevesebb volt a boltokban a túlóráztatás, de még mindig valamivel több, mint 2015-ben. A csúcsot a 2016-os év jelentette.

Az elmúlt években - 2013-2016 között - közel másfélszeresére nőtt a túlórák száma a bolti kiskereskedelemben, nyilván ezzel is próbálták pótolni a hiányzó munkaerőt. A létszám alig változott, a növekedés éves átlagban 2-3% volt, de ennél több emberre lett volna szükség. A bérköltségek viszont negyedével nőttek 2013-hoz képest, ami jelentős terhet jelent a boltosoknak. A 2017-ben várható éves bérköltség 180 milliárd forinttal lehet több a négy évvel korábbinál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Még hátra van a fekete péntek, illetve a karácsonyi roham is. A diákmunkások és a nyugdíjasok foglalkoztatása enyhíthet valamennyit a munkaerőhiányon, de aligha lehet kiváltani a túlóráztatást.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem