2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Ne téged rúgjanak ki, ha bezárnak a boltok vasárnap: készülj fel!


A héten újra felmelegítették a vasárnapi zárva tartás lehetőségét. Biztosat még nem tudunk, de piaci szereplők szerint több tízezer fős elbocsátásokat vonhat maga után az esetleges bevezetése. Lépj időben! Ne te legyél az, akit kirúgnak a vasárnapi zárva tartás miatt.


Egy hete került újra napirendre a boltok vasárnapi zárva tartásának kérdése. Azóta mind azt cáfoló, mind pedig azt megerősítő hírek is érkeztek.

Cikkeink a témában:

2014. november 3. hétfő, 15.03
Kiderült, miért kell valójában bezárni a boltokat vasárnap


2014. november 6. csütörtök, 13.01
Mégis jöhet a vasárnapi zárva tartás


2014. november 6. csütörtök, 17.10
Kamuzott a KDNP? Mégsem lesz vasárnapi zárva tartás?


2014. november 7. péntek 06.01
Ez az igazság a vasárnapi vásárlásról! Megszereztük a számokat

2014. november 7. péntek 08.01

A miniszterelnök mégis támogatja a vasárnapi zárva tartást?

Milyen hatással lenne mindez a boltokra, a munkavállalókra?

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább

35 ezer munkavállaló feleslegessé válik.

530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsátásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. Úgy látják: a kieső vasárnappal

az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő.

Lépj időben! Ne te legyél az, akit kirúgnak

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne velünk történjen meg? A munka törvénykönyve számos olyan esetet kiemel, amivel lehetetlenné válik az elbocsátás. Ezek:

  • a várandósság,
  • a szülési szabadság,
  • a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,
  • a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
  • a szüléssel összefüggő utólagos kezelés, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig.

Korábban a terhességről azelőtt kellett tájékoztatni a főnököt, mielőtt az elbocsátás megtörtént. Egy 2014-es módosításnak köszönhetően azonban ez már feltétel.

Emellett a betegszabadsággal kapcsolatban is találhatunk efféle információkat. Ha valakit az alatt az idő alatt bocsátanak el, amíg ő betegség miatt nem tartózkodik a munkahelyén, a felmondási idő csak az alábbiakban meghatározott időtartam lejártát követő napon kezdődik:

  • a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,
  • a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,
  • a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság.

Védettséget élveznek emellett azok a munkavállalók, akik az öregségi nyugdíjkorhatár előtti öt éves periódusban vannak, kivéve, ha az illető lényeges munkaköri kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, és ha olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Megszüntethető a munkaviszony a munkavállaló képességével összefüggő vagy a munkáltató működésével összefüggő okból is. De csak akkor, ha az adott munkahelyen nincs olyan másik munkakör, amelyet az elküldeni kívánt munkaerő be tud tölteni képességei szerint. Vagy ha ezzel a másik pozícióval kapcsolatban úgy dönt, nem vállalja el.

Ne csüggedjünk, ha ezek közül egyik "feltételnek" sem felelünk meg. Így is felléphetünk az elbocsátás ellen. Az érintett üzletek alapvetően multinacionális cégek, a legtöbben komoly minősítési rendszert alkalmaznak a munkavállalóik értékelésekor. Nyilvánvaló, hogy ezek az adatok alapvetően befolyásolják majd, hogy adott esetben, ha létszámcsökkentésre kényszerülnek, kit szeretnének mindenképpen megtartani, és kitől válnak meg a legkönnyebben.

Nincsenek tehát különleges praktikák - tájékoztatta a Pénzcentrumot Hegedűs Csaba, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágának vezetője.

A megfelelő hozzáállás

mindenképpen az lehet, hogy ebben az időszakban különösen célszerű megbízhatóan, pontosan végezni a munkát, minél kevesebb hibával, kasszahiánnyal zárni az egyes napokat. További pozitívum, ha

legalább időnként túlórák vállalásával

is bizonyítja valaki, hogy kellően motivált annak érdekében, hogy a pozíciójában maradjon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk