2020. november 25. szerda Katalin

Nálad is lapulhat egy ilyen forintbankjegy: szombattól már csak egy helyen fogadják el


Már csak holnap lehet a postákon, bankokban átváltani a 2017-ben kivont 2000 és 5000 forintosokat. Ezt követően már egy kicsit bonyolódik a dolog, vagy el kell ballagni az MNB budapesti pénztárába, vagy postára kell adni a bankókat.

Fontos határidő jár le holnap, ugyanis július 31-ig még a bankfiókokban és a postákon is be lehet váltani a régi 2000-eseket és 5000-eseket. Szombattól nagyobb utánajárást fog igénybe venni, ha valaki még talál otthon egy bankót. A 2017. márciusa előtt kibocsátott forintbankjegyeket ugyanis pont három éve vonták ki a forgalomból, és a jegybanktorvény szerint a forgalomból bevont bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 3 évig a hitelintézetek és a postahivatalok is átváltják.

A forgalomból bevont bankjegyeket egyes hitelintézetek és postahivatalok a törvényi kötelezettségen túlmenően is átváltják törvényes fizetőeszközre, illetve szolgáltatásuk igénybevétele esetén fizetésül is elfogadják. A forgalomból bevont érméket egyébként a bevonás határnapjától számított 1 évig a hitelintézetek és a postahivatalok is átváltják.

Ha valaki a mostani határidő után akarna beváltani egy ilyen bankjegyet, annak egy kicsit nehezebb lesz a dolga: vagy el kell ballagnia a jegybank lakossági pénztárába (Budapest, Kiss Ernő u. 1.), ugyanis az MNB-nél a törvény szerint még a bevonás után 20 évig lehet átváltani a bevont fizetőeszközöket, azaz ebben az esetben 2037.07.31-ig még becserélik őket - ezt követően már a jegybank sem váltja be a bankókat. Ha nem akarsz rohangálni, postán, értéklevélben is feladhatod a bankót az MNB-nek. A levélcím: Magyar Nemzeti Bank 1850 Budapest. Ebben az esetben vagy átutalással, vagy postán küldik meg neked a pénz ellenértékét.

Alább mutatunk egy táblázatot, amelyből megtudhatod, hogy meddig lehet még a bevont, de még átváltható bankjegyek esetében intézkedni. A bevonási határnaptól számított 3 éven belül még mehetsz velük a bankba, postára, az átváltási határnapig pedig az MNB-be.


Fotó: MNB

Egyébként egy másik bankónak is hamarosan lejár a határideje: a 2015 előtti 20 ezereseket 2020. december 31-ig lehet beváltani a postákon, bankokban, utána már szintén csak az MNB-nél lehet őket becserélni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS